Blog

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig zijn, op de juiste manier, vind ik een mooie eigenschap. Niet nieuwsgierig naar de nieuwe auto van de buren, of naar de ellende van een vriend. Nee, ik bedoel nieuwsgierig naar wat er om je heen gebeurt, nieuwsgierig vanwege een artikel in de krant of nieuwsgierig naar de interesses van mensen om je heen.

Blog

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig zijn, op de juiste manier, vind ik een mooie eigenschap. Niet nieuwsgierig naar de nieuwe auto van de buren, of naar de ellende van een vriend. Nee, ik bedoel nieuwsgierig naar wat er om je heen gebeurt, nieuwsgierig vanwege een artikel in de krant of nieuwsgierig naar de interesses van mensen om je heen.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig zijn, op de juiste manier, vind ik een mooie eigenschap. Niet nieuwsgierig naar de nieuwe auto van de buren, of naar de ellende van een vriend. Nee, ik bedoel nieuwsgierig naar wat er om je heen gebeurt, nieuwsgierig vanwege een artikel in de krant of nieuwsgierig naar de interesses van mensen om je heen. Ons culinaire team bestaat uit 8 verschillende mensen, allemaal zijn we nieuwsgierig naar mooie culinaire ervaringen, onverwachte receptuur of nieuwe ingrediënten. Maar we blijven ook altijd nieuwsgierig naar wat de ander doet, waar de ander plezier in heeft en hoe de ander werkt. Natuurlijk zit er bij een aantal van ons een overlap in werk, maar doordat we open en eerlijk kunnen zeggen: ‘hier kan ik nog even niet over praten’, blijven we elkaar stimuleren in culinaire nieuwsgierigheid. Vandaar deze week een culinair-interview-blog met Marijke Sterk.

En ik weet uit proef-ervaring dat ze bij het beantwoorden van de vragen niet eens gemeld heeft dat ze de lekkerste broden bakt!

Sinds wanneer ben je intensief culinair bezig?

Ik kook al vanaf mijn 14e, dat was verplicht, eenmaal per week koken voor ons gezin, al snel werd het bakken en koken omdat ik het leuk vond. In 1988 ben ik als bureau assistente bij een culinair productiebureau gaan werken en toen kreeg het kookvirus mij echt te pakken.

Wat zijn je culinaire hoogtepunten

Lastige vraag, er zijn er best veel, elk project kent zijn uitdagingen en als het dan afgerond is en de klant tevreden, dan is dat eigenlijk elke keer wel een hoogtepunt!

Ik heb zo’n 15 jaar, samen met de marketing afdeling van Schuitema, als culinaire hoofdredacteur gewerkt aan het C1000 magazine, en het vervaardigen van kookkaarten en diverse andere culinaire uitingen voor deze supermarkt en ook dat was een hoogtepunt.

Mijn laatste hoogtepunt was wel het opzetten van de nieuwe website – samen met Sterk Support, het bedrijf van mijn dochter – voor mijn bedrijf Marijke’s Media Keuken. Koken, stylen en fotograferen voor je eigen site, geeft een kick.

Waar is je laatste kookuitstapje naar toe geweest

Dat was niet echt een kookuitstapje maar meer een foodtrip door de Flevopolder waar ik samen met andere ondernemers met food-affiniteit diverse food gerelateerde bedrijven bezocht. Heel inspirerend zo’n trip en inmiddels staat er een blog over LOF, een lofteler uit de polder op www.uitdekeukenvan8.nl.

Waar haal je inspiratie vandaan

Eigenlijk uit heel veel verschillende bronnen. Ik verslind kookboeken en kooktijdschriften uit binnen en buitenland en internet is het medium om snel heel veel informatie te vinden. Al moet je bij internet wel heel erg kritisch zijn omdat er ook veel onzin wordt verkondigd. Ook de seizoenen, de natuur en vakanties en reizen in binnen en buitenland zijn erg inspirerend. Groeien de brandnetels en het zevenblad tegen de klippen op of heb ik een berg courgettes geplukt in de moestuin, dan heb ik voordat ik in de keuken sta al lekkere verwerkingen bedacht. Staat de jager voor de deur met wild, dan gaan alle radertjes bij mij draaien.

Welke keukengereedschap kun je niet zonder

Mogen het er ook twee zijn? Mijn messen en mijn Microplane raspen en ook nog mijn plaatstalen koekenpannen, goed ingebrand gaan die meer dan een mensenleven mee!

Wat is een ‘culinaire misdaad’

Niet de tijd nemen om te kunnen genieten van goed eten!

Wat is je favoriete gerecht

Dat verschilt per seizoen. In de winter wordt ik heel blij van een lekkere stamppot, in de zomer van salades maar ik denk dat risotto wel een van mijn favorieten is. Ik maak het graag als ik gasten krijg. Er zijn talloze variaties mogelijk en helemaal nu ik ontdekt heb dat je een perfecte risotto kunt bereiden in de snelkookpan staat dit gerecht nog vaker op het menu in huize Sterk!

En dan tot slot, wat is je geheime kooktip

Ik denk wel die risotto in de snelkookpan, als je zo’n pan in huis hebt moet je dat echt proberen!

Net als in een gewone pan fruit je ook in de snelkookpan eerst de ui, knoflook en rijst. Maar vanaf dat je de vloeistof toevoegt wordt het bereidingsproces anders. In één keer gaat alle vloeistof in de pan (iets meer dan je gewend bent), je sluit de pan en brengt deze onder druk. In ongeveer 10 minuten, waarvan 5-7 minuten onder druk koken, is je lekkere smeuïge risotto klaar.

 

 

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *