Blog

Nieuwe lente, oude smaken

Verleden jaar rond deze tijd was mijn tuintje ondergesneeuwd met het bloemblad van de magnolia van de buren. De bloemen van mijn blauweregen hingen te stralen in dichte trossen. Lente was volop in gang. Dit jaar liggen de zaken anders. De blauweregen moet nog uit winterslaap komen. Maar toch … Asperges verschijnen mondjesmaat in de

Blog

Nieuwe lente, oude smaken

Verleden jaar rond deze tijd was mijn tuintje ondergesneeuwd met het bloemblad van de magnolia van de buren. De bloemen van mijn blauweregen hingen te stralen in dichte trossen. Lente was volop in gang. Dit jaar liggen de zaken anders. De blauweregen moet nog uit winterslaap komen. Maar toch … Asperges verschijnen mondjesmaat in de

Nieuwe lente, oude smaken

Verleden jaar rond deze tijd was mijn tuintje ondergesneeuwd met het bloemblad van de magnolia van de buren. De bloemen van mijn blauweregen hingen te stralen in dichte trossen. Lente was volop in gang. Dit jaar liggen de zaken anders. De blauweregen moet nog uit winterslaap komen.

Maar toch … Asperges verschijnen mondjesmaat in de groenteschappen. Ze doen mij denken aan de drie A’s van de lente: aardbei, asperge, en (vroeger algemeen, nu nog in Bergen op Zoom) ansjovis.

Ik vroeg mij af hoe in andere landen de lente culinair gevierd wordt. Helaas kan ik niet intekenen op de cursus lentekoken in Athene die ik onder ogen kreeg. Je maakt er kennis met Griekse tahin, die meer vezels bevat dan de versie uit het Midden-Oosten. En je leert een lentesoep koken van tahin en paddenstoel.

Voor Japanners is het lente wanneer de kersenbomen bloeien. Het is voor de Japanse keizer een gebruikelijk staatsiegeschenk: kersenbomen geven zoals de Chinezen pandaberen uitlenen. De bloemblaadjes dienen niet alleen een diplomatiek maar ook een culinair doel. Je trekt er thee van, je maakt er kersenbloesembroodjes van of kersenbloesemrijst.

In de Joodse traditie wordt in deze tijd niet de dood en de verrijzenis van Jezus herdacht, maar de vlucht van het Joodse volk uit het oude Egypte. Vaste prik is de seder, een avondmaal dat bol staat van symboliek. Het begint gewoonlijk met hardgekookte eieren geserveerd met zout water, dat de vergoten tranen in herinnering brengt. Ook de matses ontbreken nooit, de ongedesemde broden. De Joden moesten haastig Egypte verlaten en hadden geen tijd hun brood te laten rijzen. Op tafel staan verder specerijen als mierikswortel, die de bittere tijd symboliseert die de Joden toen, en later, doormaakten. Ook lam kan niet gemist worden. De wijn vloeit rijkelijk.

Nog eentje dan. In Catalonië vieren ze de oogst van lente-uien in een traditioneel feest, dat calçotada heet. De uien worden geroosterd op vuur, in krant geserveerd als de Engelse fish and chips, met de hand gepeld en met bijpassende saus opgepeuzeld.

Laat de lente maar komen!

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *