Blog

Verrassend eten voor een prik.

Je hebt van die reclameleuzen die in je hoofd blijven doordreunen als een zeurderige zomerhit. Daar heb ik niet veel mee, maar er zijn uitzonderingen. Ik werd attent gemaakt op het bestaan van Too Good To Go, een app van een internationale organisatie die zich sinds 2016 inzet om voedselverspilling te voorkomen.

Blog

Verrassend eten voor een prik.

Je hebt van die reclameleuzen die in je hoofd blijven doordreunen als een zeurderige zomerhit. Daar heb ik niet veel mee, maar er zijn uitzonderingen. Ik werd attent gemaakt op het bestaan van Too Good To Go, een app van een internationale organisatie die zich sinds 2016 inzet om voedselverspilling te voorkomen.

Verrassend eten voor een prik.

Je hebt van die reclameleuzen die in je hoofd blijven doordreunen als een zeurderige zomerhit. Daar heb ik niet veel mee, maar er zijn uitzonderingen.

Ik werd attent gemaakt op het bestaan van Too Good To Go, een app van een internationale organisatie die zich sinds 2016 inzet om voedselverspilling te voorkomen. Winkeliers, hoteliers en restauranthouders gooien per dag heel wat overgebleven voedsel weg. Als dat eten nog goed was ingepakt, had het naar de voedselbank gekund. Maar als het uitgepakt in de etalage of op de tafel heeft gelegen, ligt dit minder voor de hand. Weggooien was jarenlang het credo; naar schatting verdween een derde van het aangeboden voedsel de vuilnisbak in.

Too Good To Go probeert daar een eind aan te maken. De organisatie werpt zich op als tussenpersoon tussen enerzijds winkeliers, hoteliers enzovoort, en anderzijds klanten als u en ik.

Zo werkt het: je installeert de Too Good To Go app op je telefoon, kijkt welke aanbieders van overgebleven voedsel er in de nabije omgeving zijn, kiest uit, bestelt en haalt een tas vol voedsel binnen een uur of een dag op. Je leert vanzelf wel wanneer je op de app moet kijken om tijdig (soms meteen, want uitverkoop dreigt) bij het gewenst adres te kunnen bestellen.

Mijn eerste ervaring was met een bakker, die elke middag om 16 uur besluit wat hij via de app in de aanbieding doet. De om 18 uur gehaalde broden waren vooral droog, oud en muf. De houtduiven en kraaien in mijn tuin lustten er wel pap van, maar voor mij was het niet voor herhaling vatbaar. De tweede bakker, die pas om 17.30 zijn aanbod op de app zet, deed in de tas onder meer een notenbroodje, een focaccia en een makreelsandwich. Dat was nog eens een verrassing! Sommige bakkers doen er zelfs gebak bij.

Ik ben nu op de tour van het hotelontbijt. Vrijdag om 16 uur besteld, volgende ochtend gehaald. Dit hotel heeft plasticverpakking afgezworen. Het voedsel is verpakt in fraaie kartonnen dozen die luchtdicht zijn en tegen vocht bestand. De oogst iedere keer tot nu toe: een zak met kleine en grote broodjes, minicroissants, koffiebroodjes, kleine muffins enzovoorts, twee gekookte eieren; aardappelpannenkoek; Engelse ontbijtworstjes en gebakken spek, plakjes uiteenlopende kaas waaronder ook brie; plakjes ham, cervelaat en kipfilet; een beker kersenyoghurt en een beker met druiven, meloen en ander fruit.

Van die ene tas eten mijn man en ik, en langskomende kleinkinderen, dagenlang. Kosten (in dit geval): € 4,99 totaal.

Misschien gaat het ons vervelen, maar voorlopig vieren wij zomervakantie met roomservice praktisch om de hoek. En anders wel om de volgende hoek; variatie genoeg.

Wereldwijd voorkwam Too Good To Go verleden jaar dat er 79 miljoen maaltijden onnodig moesten worden weggegooid. Prijzenswaardig.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *