Blog

Lekker Nederlands geitenvlees

Geitenvlees is het meest gegeten vlees ter wereld. Maar wij Nederlanders hebben helaas dit prachtige vlees nog niet ontdekt. Het is smakelijk en hoogwaardig vlees waar je heel veel lekkere gerechten mee kunt maken. Heerlijke stoofgerechten, superlekkere saté, koteletjes op de barbecue of van de grill, van de botten kun je een lekkere bouillon trekken

Blog

Lekker Nederlands geitenvlees

Geitenvlees is het meest gegeten vlees ter wereld. Maar wij Nederlanders hebben helaas dit prachtige vlees nog niet ontdekt. Het is smakelijk en hoogwaardig vlees waar je heel veel lekkere gerechten mee kunt maken. Heerlijke stoofgerechten, superlekkere saté, koteletjes op de barbecue of van de grill, van de botten kun je een lekkere bouillon trekken

Lekker Nederlands geitenvlees

Geitenvlees is het meest gegeten vlees ter wereld. Maar wij Nederlanders hebben helaas dit prachtige vlees nog niet ontdekt. Het is smakelijk en hoogwaardig vlees waar je heel veel lekkere gerechten mee kunt maken. Heerlijke stoofgerechten, superlekkere saté, koteletjes op de barbecue of van de grill, van de botten kun je een lekkere bouillon trekken en de bouten zijn minstens zo lekker als die van het lam!

Als je geitenkaas eet en geitenmelk drinkt zou je eigenlijk ook geitenvlees moeten eten! Waarom? Omdat geitenzuivel en geitenvlees onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voor de productie van geitenmelk moeten de geiten eerst lammeren krijgen. De helft van deze lammeren zijn bokjes. En deze bokjes geven geen melk en zijn dus de klos. Nu worden de lammeren als ze een week of 5-6 zijn geslacht en gaat het overgrote deel van dit prachtige geitenvlees naar Zuid-Europa en het Midden-Oosten.

Zonde van dat prachtige vlees vonden 30 biologische geitenhouders. Daarom hebben zij het initiatief genomen om geitenvlees in Nederland op de kaart te krijgen en verenigden zich in de coöperatie Bio Goat Meat. De aangesloten biologische melkgeitenhouders geven bokjes een (h)eerlijk leven en verkopen het vlees via de coöperatie. De jonge dieren verblijven eerst in kleine groepjes in een warme stal. Wanneer ze goed zelfstandig zijn en de speen kunnen vinden worden ze in een grotere groep gehouden. Vervolgens wordt ook de melk afgebouwd en gaan ze langzamerhand over op ruwvoer. Na 8 weken mogen ze bij mooi weer naar buiten en als ze 12 weken oud zijn kunnen ze helemaal de wei in. Voordat de hormonen gaan opspelen, zo rond de 6-8 maanden worden de bokken verdoofd geslacht.

Zo kun je spreken van een win-win situatie. De bokjes hebben een langer en fijn leven. Bovendien is het afzetten van dit vlees op de Nederlandse markt in plaats van transporteren naar het buitenland natuurlijk veel duurzamer.

Om ons te laten kennismaken met de smaak van geitenvlees probeert Bio Goat Meat in eerste instantie dit lekkere bokkenvlees bij de horeca op de kaart te krijgen. Verder staan er evenementen in de planning als Boktober met bokbier, bockworst en bokkenvlees.

Geitenvlees is minstens zo lekker als lamsvlees en echt het proberen waard. Dus kijk er naar uit en ben je net als ik al dol op geitenvlees of wil je het een keer proberen? Dan kun je voor dat mooie Biologische Nederlandse bokkenvlees nu al terecht bij de Bokkenbunker of bestel bokkenvlees via de Hofwebwinkel. Binnenkort staan er ook geitenvleesrecepten op de site.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *