Blog

Label Rouge kippen: duurzaam en in vrijheid gefokt

Label Rouge staat voor het ‘buiten’ leven. Label Rouge kippen houden is dan ook meer dan gewoon kippen fokken. Ik zag dit met eigen ogen in het dorpje Campagne in Les Landes waar Bernard Tauzia sinds 1979 vrije uitloop Label Rouge scharrelkippen op traditionele wijze groot brengt.

Blog

Label Rouge kippen: duurzaam en in vrijheid gefokt

Label Rouge staat voor het ‘buiten’ leven. Label Rouge kippen houden is dan ook meer dan gewoon kippen fokken. Ik zag dit met eigen ogen in het dorpje Campagne in Les Landes waar Bernard Tauzia sinds 1979 vrije uitloop Label Rouge scharrelkippen op traditionele wijze groot brengt.

Label Rouge kippen: duurzaam en in vrijheid gefokt

Label Rouge staat voor het ‘buiten’ leven. Label Rouge kippen houden is dan ook meer dan gewoon kippen fokken. Ik zag dit met eigen ogen in het dorpje Campagne in Les Landes waar Bernard Tauzia sinds 1979 vrije uitloop Label Rouge scharrelkippen op traditionele wijze groot brengt. Zijn kippen scharrelen daar overdag in de schaduwrijke dennen- en pijnboombossen van Les Landes Gascogne en pikken zo hun kostje bij elkaar. Ook Marie Binchet in Carcen-Ponson hecht waarde aan traditie en kwaliteit. Zij voedt haar gele Landes kippen met haar eigen lokaal geteelde maïs. Marie en haar man houden hun kippen op traditionele wijze en voldoen aan de strenge normen van het Label Rouge.

Langer en beter leven

Label Rouge kippen zijn kippen van een rustiek ras, dat geselecteerd is op langzame groei en een goede vleeskwaliteit. Deze kippen zijn pas na maximaal 81 dagen volgroeid, terwijl gewone kippen al na 42 dagen worden geslacht. Label Rouge kippen krijgen alleen plantaardig voedsel. Vooral (75%) lokale granen voor energie en vezels en plantaardige eiwitten uit soja- of koolzaadcake, erwten en bonen. En verder mineralen en vitamines.

Mobiele barakken

De kippen krijgen hun voedsel en water in hun ‘maresines’. Dit zijn barakken van maximaal 400 vierkante meter groot. Elk pluimveebedrijf mag maar vier van deze maresines hebben. Hier brengen de kippen ook de nacht door met maximaal 11 kippen per vierkante meter. Zodra het licht wordt gaan de ‘luiken’ open en kunnen de kippen naar buiten, het bos in. De barakken zijn demontabel en mobiel, zodat het ecosysteem van de bodem behouden blijft.

Vrije uitloop

De kippen hebben vanaf dat ze veren hebben toegang tot een groot gebied, dat voor het overgrote deel bedekt moet zijn met vegetatie, beplant met bomen, waaronder minstens 20 bomen of struiken.

Tip: wil je meer weten over het dagelijks leven van een scharrelkip: neem dan een kijkje achter de schermen van het Label Rouge via de webcam. Kijk op www.pluimvee-eieren-labelrouge.nl .

Waar te koop?

Label Rouge producten zijn in Nederland – met wisselende verkrijgbaarheid – te koop bij Albert Heijn, Jumbo, horecagroothandel Hanos en een aantal poeliers (o.a. Pieter van Meel). Verder online op de site https://butchery.nl/ en https://www.nicetomeatyou.nl en bij poeliers zoals Pieter van Meel https://www.pietervanmeel.nl/. De Label Rouge producten zijn te herkennen aan de aanduiding Volaille Fermiere , gecertificeerd met Label Rouge keurmerk en een beschermde geografische aanduiding (BGA).

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *