Blog

Kokosolie?

Gezond eten is een ware trend! Meer en meer mensen raken ervan overtuigd dat je door verstandiger te eten je eigen gezondheid beter in de hand kunt houden. En zo minder medicijnen nodig hebt. Alleen wat is dan gezond eten? De informatie die daarover via de media over ons heen komt, is ronduit verwarrend. Zeker

Blog

Kokosolie?

Gezond eten is een ware trend! Meer en meer mensen raken ervan overtuigd dat je door verstandiger te eten je eigen gezondheid beter in de hand kunt houden. En zo minder medicijnen nodig hebt. Alleen wat is dan gezond eten? De informatie die daarover via de media over ons heen komt, is ronduit verwarrend. Zeker

Kokosolie?

Gezond eten is een ware trend! Meer en meer mensen raken ervan overtuigd dat je door verstandiger te eten je eigen gezondheid beter in de hand kunt houden. En zo minder medicijnen nodig hebt. Alleen wat is dan gezond eten? De informatie die daarover via de media over ons heen komt, is ronduit verwarrend. Zeker op productniveau volgen de hypes elkaar zo snel op dat je het spoor snel bijster raakt. De chiazaadjes en gojibessen zijn nog niet op of we moeten aan de kokosolie.

Mensen in mijn omgeving vragen mij vaak wat ze nu wel en niet moeten doen. Daarop antwoord ik steevast: je gezond verstand gebruiken, naar je lichaam luisteren en vooral niet overdrijven.

Neem nu kokosolie. Dat is net als boter een verzadigd vet en juist die verzadigde vetten stonden jarenlang te boek als veroorzakers van hart- en vaatzieken. Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Er is tegenwoordig echt meer ruimte voor verzadigde vetten. En dus ook voor kokosolie. Maar dat betekent niet dat je al het vet dat je eet, opeens door kokosolie moet vervangen. Teveel verzadigd vet is nog steeds niet goed voor je. In recepten in de media struikel je over de kokosolie. Laatst zag ik zelfs recepten waar zelfs kokosolie verwerkt werd in dressings en zelfgemaakte mayonaise. Dat gaat mij echt te ver, dat kan niet lekker zijn. Want kokosolie is niet echt vloeibaar bij kamertemperatuur en heeft ook een smaak die niet echt bij dressings en mayonaise hoort. Er zijn zoveel goede oliesoorten – denk aan olijfolie, notenolie, pompoenpittenolie en avocado-olie – die je daar beter voor kunt gebruiken. Met elk hun eigen lekkere smaak en eigen goede vetzuren. Aan variëren heb je juist veel meer! Kokosolie is als natuurlijk vet – net als roomboter en eendenvet – wel een prima alternatief voor de toch kunstmatige halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ik vind zelf het kokossmaakje niet lekker als het niet functioneel is. Wel bij oosterse gerechten, maar niet voor het bakken van biefstuk. Ontgeurde kokosolie is voor mij geen alternatief, want hoe hebben ze dat geurtje verwijderd? Daar hebben ze vast een chemisch middeltje voor gebruikt en dan zijn voor mij alle voordelen van de zo natuurlijke kokosolie verdwenen. Daarom houd ik het bij boter als ik biefstuk bak en bak ik mijn aardappeltjes liefst in eendenvet. Kokosolie gebruik ik eigenlijk vooral voor het invetten van mezelf.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *