Blog

Juni is de maand voor verse tuinbonen

Juni is de maand voor verse tuinbonen! Dat zie je goed op de markt in Frankrijk. Daar liggen bij elke groentekraam nu grote bergen met verse tuinbonen. Heerlijk knapperig en mals in hun dikke, helder groene peul!  Die dikke harige peul beschermt de tuinbonen tegen uitdrogen en beschadigen. Zo blijven tuinbonen op en top vers

Blog

Juni is de maand voor verse tuinbonen

Juni is de maand voor verse tuinbonen! Dat zie je goed op de markt in Frankrijk. Daar liggen bij elke groentekraam nu grote bergen met verse tuinbonen. Heerlijk knapperig en mals in hun dikke, helder groene peul!  Die dikke harige peul beschermt de tuinbonen tegen uitdrogen en beschadigen. Zo blijven tuinbonen op en top vers

Juni is de maand voor verse tuinbonen

Juni is de maand voor verse tuinbonen! Dat zie je goed op de markt in Frankrijk. Daar liggen bij elke groentekraam nu grote bergen met verse tuinbonen. Heerlijk knapperig en mals in hun dikke, helder groene peul!  Die dikke harige peul beschermt de tuinbonen tegen uitdrogen en beschadigen. Zo blijven tuinbonen op en top vers tot je gaat doppen. Wel even opletten bij het kopen: in frisgroene jonge peulen zitten knapperige tuinbonen met veel smaak, tuinbonen uit wat uit wat dikkere peulen zijn soms al een beetje stug en melig.

Je eigen boontjes doppen
Tuinbonen doppen gaat het makkelijkst door met je duim op de naad te duwen tot deze openbarst. Daarna ris je met een vinger de grijsgroene tuinbonen er in één keer uit. Meestal zitten er vier tot vijf bonen in één peul. Zelf doppen is echt de moeite waard! Want weinig groenten hebben zoveel smaak als vers gedopte tuinbonen.

Zachtjes smoren
Ik smoor tuinbonen meestal in wat roomboter met ringetjes bosu, fijngehakt vers bonenkruid en een klein scheutje witte wijn of water. Of ik bak eerst wat spekreepjes zachtjes uit en schep de tuinbonen erdoor. Klik hier voor een lekker recept.  Laat tuinbonen niet te gaar worden, beetgaar zijn ze nog lekker knapperig en hebben ze meer smaak.

Dubbel doppen
Je kunt tuinbonen natuurlijk ook dubbel doppen. Na het verwijderen van de dikke peul peuter je ook het grijze velletje van de tuinbonen af. De prachtig knalgroene boontjes die je dan overhoud doen  het goed doen in salades en verfijnde voorgerechtjes. Spoel deze boontjes even in een zeef onder kokend water of kook ze in een pan met ruim water in enkele minuten beetgaar. Persoonlijk vind ik dat dat grijze velletje juist positief bijdraagt aan de overheerlijke tuinbonensmaak, vooral als de tuinbonen nog jong en mals zijn.

Rare tuinboon
Het kan ook heel anders! Verras je gasten eens met geroosterde tuinbonen. Dat is een werkje van niets, want je legt de tuinbonen met peul en al op de barbecue of in een hete grillpan. Zo rooster ze tot de peulen rondom zacht zijn. Keer ze dus regelmatig. Serveer de peulen op kleine bordjes met wat boter en zout erbij. En laat ieder ‘zijn eigen tuinboontjes doppen’.

Rauwe bonen
Honger maakt rauwe bonen zoet. Maar echt… rond de Middellandse zee zijn jonge tuinboontjes rauw een heerlijk hapje bij een drankje. Gedoopt in olijfolie met wat grof zeezout of met wat verbrokkelde peccorino of feta. Niet te veel van eten, want daar krijg je wel buikpijn van.

 

 

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *