Blog

Jagen op wilde ganzen

Een aantal jaar geleden heb ik een keer tegen de plaatselijke jager gezegd dat als hij eens wat wild over had dat ik dat dan wel van hem wilde afnemen. Dat heb ik geweten want de eerste de beste keer dat hij was wezen jagen stond hij voor de deur met een flinke haas. Nu

Blog

Jagen op wilde ganzen

Een aantal jaar geleden heb ik een keer tegen de plaatselijke jager gezegd dat als hij eens wat wild over had dat ik dat dan wel van hem wilde afnemen. Dat heb ik geweten want de eerste de beste keer dat hij was wezen jagen stond hij voor de deur met een flinke haas. Nu

Jagen op wilde ganzen

Een aantal jaar geleden heb ik een keer tegen de plaatselijke jager gezegd dat als hij eens wat wild over had dat ik dat dan wel van hem wilde afnemen. Dat heb ik geweten want de eerste de beste keer dat hij was wezen jagen stond hij voor de deur met een flinke haas. Nu is wild bereiden voor mij geen probleem maar wat ik mij niet realiseerde was dat je zo’n net geschoten dier zo vanuit het veld geleverd krijgt. Je moet dus zelf aan de slagom het wild panklaar te maken. De eerste keer is dat best een hele klus want waar begin je. Dan is het toch wel een beetje ‘lang leve internet’ want daar kun je heel veel filmpjes vinden over het ontwijden, villen, plukken en verwerken van wild. Inmiddels gaat het mij gelukkig allemaal wat makkelijker af.
Af en toe krijg ik ook wilde ganzen. Wilde gans heeft heel mager vlees daarom is het ook best lastig om dat op een smakelijke manier te bereiden. Aan de borst van een wilde gans zit het meeste vlees. Deze gaan bij mij de rookoven in waarna ik het verwerk in een salade. De boutjes gaan gesealed de vriezer in totdat ik er een flink aantal heb om ze te konfijten. Van die gekonfijte boutjes kan ik dan ook weer rillette maken. Nu moeten jullie niet denken dat ik elke week een gans krijg.
Deze prachtige vogels zijn nog steeds beschermd en dat houdt in dat je ze niet zomaar mag schieten. Zelfs niet in het jachtseizoen. Piet, onze buurman en jager is iemand die graag kennis deelt dus heb ik hem van de week gevraagd hoe het nu precies zit met die ganzen.
In Nederland komen de laatste jaren hoge aantallen wilde ganzen voor. In de winter zelfs tot 2,5 miljoen exemplaren. En in de zomer zo’n 600.000 stuks. Samen met de andere grasetende vogels die hier in Nederland neerstrijken zijn dat ongeveer 3 miljoen vogels die grotendeels leven op economische graslanden en akkers.
Om ganzen te mogen schieten moet je kunnen aantonen dat ze schade veroorzaken aan gewassen, weide en graslanden, natuurgebieden of in het geval van bijvoorbeeld Schiphol, waar het jaar rond heel veel wilde ganzen geschoten mogen worden, omdat ze een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Of er gejaagd mag worden wordt per provincie bekeken. Zo mag er op het ogenblik hier in Drenthe absoluut geen enkele gans geschoten worden en in Overijssel wel. Dit komt omdat er in Drenthe geen aantoonbare schade is die veroorzaakt wordt door ganzen en in Overijssel is dat wel het geval. De aanvraag voor het jagen op wilde ganzen loopt altijd via het Landelijk Meldpunt Faunaschade en de provincie bepaalt uiteindelijk of er wel of geen ontheffing wordt afgegeven.
Zoals het er nu uitziet zal ik voorlopig geen wilde ganzen krijgen maar er zijn inmiddels heel wat bedrijven waar het vlees van wilde ganzen verwerkt wordt tot heerlijke producten zoals Gewilde gans, www.gewildegans.nl waar je gerookte, gekonfijte, gestoofde en paté van gans kunt kopen.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *