Blog

It’s all about the knife

Lekker koken is niet alleen de juiste ingrediënten inkopen en de lekkerste recepten koken. Als je in de keuken fijn aan het werk wilt zijn, zorg dan ook voor goede spullen om mee te werken. Pannen met een dikke bodem, goede koekenpannen, grote snijplanken, flexibele spatels en scherpe messen. Messen zijn zo belangrijk om plezierig te kunnen

Blog

It’s all about the knife

Lekker koken is niet alleen de juiste ingrediënten inkopen en de lekkerste recepten koken. Als je in de keuken fijn aan het werk wilt zijn, zorg dan ook voor goede spullen om mee te werken. Pannen met een dikke bodem, goede koekenpannen, grote snijplanken, flexibele spatels en scherpe messen. Messen zijn zo belangrijk om plezierig te kunnen

It’s all about the knife

Lekker koken is niet alleen de juiste ingrediënten inkopen en de lekkerste recepten koken. Als je in de keuken fijn aan het werk wilt zijn, zorg dan ook voor goede spullen om mee te werken. Pannen met een dikke bodem, goede koekenpannen, grote snijplanken, flexibele spatels en scherpe messen. Messen zijn zo belangrijk om plezierig te kunnen werken. Gewoon omdat alles, als het goed is, dan regelmatig gesneden is.

Er zijn verschillende messen en dat is niet voor niets. Gebruik voor iedere handeling een ander mes. Het meeste ben je in de keuken aan het werk met je koksmes. Dit is een handzaam mes met een recht snijvlak. Neem altijd een iets groter mes dan je denkt vast te houden. Met een groter en zwaarder mes werk je prettiger, gewoon omdat het mes het werk voor jou doet. In mijn keuken vind je diverse soorten koksmessen, een uitbeender, trancheermessen, fileermessen, flexibele messen, kleine mesjes, dunschillers en kartelmessen ‘you name it’. Weet welk mes je waarvoor nodig hebt. Leer jezelf aan om met de juiste messen te werken.

Begin met het aanschaffen van een handjevol professionele messen. Je hoeft niet in een keer een compleet messen set aan te schaffen. Kies je een goed koksmes, een aardappelschilmesje en een dunschiller, o ja en een goed kartelmes. Zelf vind ik met een rond einde fijn werken. Dit zijn de messen die je bijna elke dag nodig hebt als je gaat koken. Investeren in goede messen, mag best 10 jaar duren. Kies voor goede kwaliteit en koop het in een goede (messen)winkel waar je persoonlijk advies krijgt.

De Meesterslijper op de Kinkerstraat in Amsterdam is in de Nederlandse horeca een begrip. Hier heb ik zelf mijn eerste messen gekocht. En nog steeds kom ik daar voor mijn messen. Hier laat ik ieder jaar mijn messen slijpen. Nog steeds werk ik met messen die ik daar ruim 20 jaar geleden heb aangeschaft. De vakmensen hier geven je het juiste advies. Volgens de Meesterslijper zijn messen uit de fabriek scherp, alleen nog niet geslepen. Koop ik daar een mes dan laat ik het gelijk slijpen zodat ik er maanden mee vooruit kan en pret heb tijdens het werk. Let wel op met snijden want deze messen zijn erg scherp na het slijpen. Iedere keer opnieuw ben ik dan bang van mijn eigen messen. Een aanraking langs het lemmet kan al een inkeping opleveren.

Je kunt niet jong genoeg beginnen met het aanleren van de juiste snijtechniek. Beter voor je product, presentatie en je hebt minder kans in je vingers te snijden.

Tip; als je wilt oefenen, koop dan een kilo courgetten en ga los op brunoise, jullienne en carre. Van de in stukjes gesneden courgette maak je daarna een heerlijke soep met een scheutje room en basilicum.

Bewaartip: zet je messen in een houten blok, hang aan een magneet of bewaar ze in een messenrol (ook handig voor op vakantie).

Schoonmaaktip: was ze met een beetje sop en heet water. Doe ze nooit in de vaatwasmachine!

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *