Blog

Het zondags ontbijt

Vroeger sloeg ik het ontbijt nog wel eens over. Haast, geen zin, waarom, niet nodig, allemaal excuses. Maar ik dacht er ook eigenlijk niet bij na of ik wel of niet zou ontbijten. Na het schrijven van het Lekker Lang Jong kookboek, is dat volledig veranderd. Ik ontbijt keurig elke ochtend gezond en lekker. En…

Blog

Het zondags ontbijt

Vroeger sloeg ik het ontbijt nog wel eens over. Haast, geen zin, waarom, niet nodig, allemaal excuses. Maar ik dacht er ook eigenlijk niet bij na of ik wel of niet zou ontbijten. Na het schrijven van het Lekker Lang Jong kookboek, is dat volledig veranderd. Ik ontbijt keurig elke ochtend gezond en lekker. En…

Het zondags ontbijt

Vroeger sloeg ik het ontbijt nog wel eens over. Haast, geen zin, waarom, niet nodig, allemaal excuses. Maar ik dacht er ook eigenlijk niet bij na of ik wel of niet zou ontbijten. Na het schrijven van het Lekker Lang Jong kookboek, is dat volledig veranderd. Ik ontbijt keurig elke ochtend gezond en lekker. En… ik voel me daar ook goed bij.

Maar als ik in Amerika ben, is het zondagsontbijten buiten de deur een van mijn favoriete bezigheden. Vooral eggs benedict vind ik een feest, met koffie en soms een glaasje Mimosa erbij kan de dag voor mij niet meer stuk. Wat heb ik lang gehoopt dat dit fenomeen oversloeg naar Nederland.

En opeens was het er. Ik denk dat de trend zo’n 4 jaar geleden langzaam begon. En dan bedoel ik niet veredelde koffieshops die een klef broodje of een smakeloze croissant serveren. Nee, ik bedoel de echte ontbijtrestaurants. G’s in de Goudsbloemstraat 91 in Amsterdam was denk ik mijn eerste zondagsontbijtje in Amsterdam. Een soort huiskamer restaurant met Australiërs aan het roer. Inmiddels hebben ze 3 locaties. Trouwens veel van de ontbijtrestaurants worden opgezet door Australiërs. Een andere favoriet is Little Collins in de Eerste Sweelinckstraat 19.

De kaart is vaak niet al te groot, maar er is genoeg keus. En dat zijn zeker niet alleen maar Amerikaanse eiergerechten, want bij al deze ontbijtrestaurants is gezond een must. Van boekweit porridge (dat is toch een leuker woord dan boekweit pap) tot granola met fruit en van Acai Smoothie tot avocado pannenkoeken.

Maar zoals alles wat een trend is, willen heel veel mensen nu graag zondagochtend buiten de deur ontbijten. Afgelopen zondag waren we laat en stonden pas om 11 uur voor de deur van Bakers & Roasters in de Eerste Jacob van Campenstraat 54. Maar de rij buiten was zo lang, dat we zijn doorgereden naar CT Coffee & Coconuts op de Ceintuurbaan. Dat is veel groter, en ook daar stonden we in de rij voor het zondags ontbijt. De verbazing op de gezichten van de nieuwe gasten die binnenkwamen was meer dan leuk om naar te kijken. Dan is 20 minuten wachten geen enkele probleem. Zoek op Google op ‘ontbijten op zondag’ en er gaat een wereld voor je open.

Mijn tip: zorg dat je voor 10 uur in het restaurant bent, dan lukt het vast om je zondag ontspannen te beginnen.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *