Blog

Geurige verveine in mijn tuin

Weer thuiskomen is eigenlijk net zo leuk als op vakantie gaan. Alles is net als op vakantie weer een beetje nieuw. In de tuin doe ik tal van nieuwe ontdekkingen. Zo is het kleine verveine-plantje – dat ik ooit uit Frankrijk meenam en dat hier enorm moest wennen – in die in die paar weken

Blog

Geurige verveine in mijn tuin

Weer thuiskomen is eigenlijk net zo leuk als op vakantie gaan. Alles is net als op vakantie weer een beetje nieuw. In de tuin doe ik tal van nieuwe ontdekkingen. Zo is het kleine verveine-plantje – dat ik ooit uit Frankrijk meenam en dat hier enorm moest wennen – in die in die paar weken

Geurige verveine in mijn tuin

Weer thuiskomen is eigenlijk net zo leuk als op vakantie gaan. Alles is net als op vakantie weer een beetje nieuw. In de tuin doe ik tal van nieuwe ontdekkingen. Zo is het kleine verveine-plantje – dat ik ooit uit Frankrijk meenam en dat hier enorm moest wennen – in die in die paar weken opeens is uitgegroeid tot een enorme struik. Vol heerlijk geurende en bijna lichtgevende groene blaadjes . In Frankrijk is verveine enorm populair. Daar drinken ze ’s avonds na het eten ‘tisane de verveine’ om de spijsvertering te bevorderen. Dit is heerlijk geurende kruidenthee van verse of gedroogde verveine-blaadjes. Ook hier drinken meer en meer mensen verveine-thee, en niet alleen na het eten.

De Nederlandse naam voor dit kruid is ‘geurend ijzerhard’, maar verveine – of op z’n Engels ‘lemon verbena’ vanwege het citroenachtige aroma – klinkt toch mooier en spannender. Verveine is een oorspronkelijk Zuid-Amerikaanse heester met veel houtachtige vertakkingen met spitse blaadjes en violette bloemetjes. De plant heeft veel zon en water nodig en is niet winterhard, al doet mijn verveine het eigenlijk prima op z’n plekje dicht tegen het huis. In de herfst vallen alle blaadjes af en lijkt de plant wel dood, maar in mei zitten de takken weer vol groene puntjes die snel uitgroeien tot blaadjes. En vanaf juni kun je dan weer genieten van lekker verse verveine-thee. Hoogzomer – in juli en augustus –  is het aroma het sterkst. Dat is ook de tijd dat je takken verveine te drogen kunt hangen of op een theedoek op een droge, zonnige plek te drogen kunt leggen. Ris als al het vocht eruit is, de blaadjes van de takken en bewaar ze in een luchtdichte pot. Het aroma van gedroogde verveine is zelfs nog intenser dan van de verse blaadjes.

Verveine is ook een leuk kruid voor in de keuken. Het geeft zowel zoete als hartige gerechten een fris citroenachtig accent. Laat bijvoorbeeld verveine-blaadjes meetrekken in room voor panna cotta of zelfgemaakt roomijs. Of meng verveine-blaadjes door roodfruitsalade. Hartig doet verveine het goed bij vis en kip, vooral in stoofpotten en ovenschotels. Je kunt ook hele vis – forel, makreel of dorade – vullen met takjes verveine en op de barbecue roosteren. Verveine-blaadjes zelf zijn te ruw om lekker te zijn, verwijder ze dus voor je gaat eten. Maar ze drukken wel hun stempel op het gerecht, je proeft de zomerzon erboven uit!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *