Blog

Eten in 2017 – de lekkerste trends en hypes

Ook in 2017 draait alles om gezondheid. Waar vroeger iedereen massaal achter dezelfde gezondheidshype (lees afvalhype) aanliep, zien we in 2017 juist een gedifferentieerd beeld in hypes. We willen namelijk allemaal uniek zijn en daarom zoekt ieder van ons de trends die bij hem of haar passen. De ‘eetapotheek’ wordt de nieuwe gezondheidswinkel. Zij weten

Blog

Eten in 2017 – de lekkerste trends en hypes

Ook in 2017 draait alles om gezondheid. Waar vroeger iedereen massaal achter dezelfde gezondheidshype (lees afvalhype) aanliep, zien we in 2017 juist een gedifferentieerd beeld in hypes. We willen namelijk allemaal uniek zijn en daarom zoekt ieder van ons de trends die bij hem of haar passen. De ‘eetapotheek’ wordt de nieuwe gezondheidswinkel. Zij weten

Eten in 2017 – de lekkerste trends en hypes

Ook in 2017 draait alles om gezondheid. Waar vroeger iedereen massaal achter dezelfde gezondheidshype (lees afvalhype) aanliep, zien we in 2017 juist een gedifferentieerd beeld in hypes. We willen namelijk allemaal uniek zijn en daarom zoekt ieder van ons de trends die bij hem of haar passen.

De ‘eetapotheek’ wordt de nieuwe gezondheidswinkel. Zij weten alles over wat je moet eten om je genezingsproces te bevorderen.

‘Plantaardig eten’ is de nieuwe naam voor ‘eten zonder vlees’. Uit Amerika komt de ‘groenteslager’! Neem hem letterlijk, want mij maakt producten als bloemkoolbiefstuk, auberginesteak en bietentartaar. De afgelopen jaren aten we gemiddeld al 1 kg vlees minder per jaar. Met nog meer heerlijke alternatieven, gaat deze afname nog meer versnellen.

De gerechten van sterrenchefs worden ook steeds plantaardiger. Ze zoeken naar ingrediënten die én lekker én gezond zijn. De Chinese gezondheidsleer en typisch Chinese bereidingstechnieken zijn hun nieuwe inspiratiebronnen. Ook thuis staan er steeds meer oosterse smaakmakers in het keukenkastje. Verschillende soorten sojasaus, Chinese azijn, Thaise shirachisaus, Vietnamese vissaus. Voor wie het helemaal plantaardig wil, is er mushroomsauce- een soort paddenstoelketjap. Nu alleen nog verkrijgbaar bij de toko.

Zacht, hard, beetje taai: kortom de combinatie van texturen van wat je in mond steekt, is dé nieuwe smaak. Heel spannend is dat als chefs hetzelfde ingrediënt op verschillende manieren bereiden. Bijvoorbeeld, gegrild, gestoomd, rauw en ook nog eens ingelegd op zout of zuur. Ingelegde groenten is trouwens een trend die we de komende jaren in de supermarkt terug gaan zien in allerlei spannende smaken.

We worden nog kritischer op wat in producten zit. Etiketten lezen wordt een standaard gewoonte als we in de supermarkt lopen. Om verspilling tegen te gaan worden verpakkingen kleiner. Dat is niet altijd goedkoper in de aanschaf, maar weggooien van producten is bijzonder milieubelastend en uiteindelijk veel duurder voor iedereen.

Het fornuis gaan we steeds minder gebruiken. Daarvoor in de plaats komen slimme compacte apparaten, waarin je gerechten kunt voorbereiden – lees hakken, snijden – , stoven, koken of stomen en tenslotte ook nog pureren. Daarnaast kneed hij ook nog je deeg. In Duitsland is het apparaat zo populair dat er zelf kookbladen zijn met recepten uitsluitend voor dit apparaat. De (kostbare) Thermomix, is het ultieme apparaat, maar er zijn inmiddels veel alternatieven, zoals de Cookexpert van Magimix of de Avance Multicooker van Philips.

Compact is overigens het nieuwe sleutelwoord voor kookapparaten. Millennials wonen veelal kleiner maar koken juist graag. De KitchenAid Mini is daar een echt voorbeeld van.

En tenslotte gaan we volgend jaar massaal aan de ‘poké bowl’. Een soort salade uit Hawaï, waarvan de basisingrediënten gelijk zijn aan die van de sushi: rijst en rauwe vis. Zelf vul je bowl aan met groenten en een dressing. Wil je hem nu al proeven, dan kun je terecht bij ‘Poké Bowl’ in Rotterdam.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.