Eerst Sadko zien en dan de opera

  Posted on   by   Geen reacties

Het is niet makkelijk om Rusland binnen te komen. Het duurt een paar weken voordat het de Russische ambassade behaagt je een visum te verlenen. Maar het is de moeite meer dan waard. Mijn reis bracht mij naar Sint Petersburg. Een westerse stad met dezelfde modezaken als in Parijs en Londen, dezelfde cafés, dezelfde sushibars. Het Russische Amsterdam. Het Russische Venetië.

Gelukkig is er veel bewaard gebleven van de pracht en praal waarmee Sint Petersburg zich in de achttiende en negentiende eeuw tooide. Rijen paleizen, rijk gevulde musea, fameuze theaters, romantische tuinen.

Het bekendste theater is het oude Mariinski (er is ook een nieuwe), beroemd om zijn opera’s en balletten. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder hier een voorstelling bij te wonen. Van tevoren wil je natuurlijk een hapje eten. Of anders wel na de voorstelling. Plaatselijk is het traditie om restaurant Sadko aan te doen, op een steenworp afstand van het theater. Hier straalt het Rusland van de tsarentijd, net zo warm en trots als de beste brasserieën in Parijs. Er hangen rode kroonluchters aan het fraai beschilderde plafond.

Gelukkig kun je er Russisch eten. Piroshki, deegrolletjes gevuld met alles en nog wat: groente, paddenstoel, vlees. Blini’s, pannenkoekjes met room en kaviaar. Borsjt, bietensoep.

Een aanrader, dit restaurant. De obers zijn studenten van het conservatorium. Ga op een donderdag- of zondagavond; dan is de kans groot dat ze in gezang uitbarsten.

Sadko, 2 Ulitsa Glinki, Sint Petersburg


Author: Annelene van Eijndhoven

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *