Heb jij dat ook een voorraad vol flesjes en potjes die je nauwelijks gebruikt? Koken is leuk en tegenwoordig kunnen we door het aanbod van recepten dagelijks wel iets anders verrassends op tafel zetten. Of het nu een gerecht uit de Mediterrane, Aziatische of Arabische keuken is, de nodige ingrediënten kun je bijna in elke stad, vaak ook bij de supermarkten kopen. Het is leuk en ook spannend om zo’n nieuwe smaakmaker uitproberen en verwerken.
Maar er is een klein nadeel. Wanneer je regelmatig over de grens kookt koop je toch vaak smaakmakers waar je maar een klein beetje van nodig hebt. Deze aangebroken flesjes, potjes en bakjes zet je dan in de voorraad- of koelkast. En… daar blijven ze meestal dan ongebruikt staan. Vervolgens belanden ze, als ze over datum zijn in de vuilnisbak. Vreselijk zonde natuurlijk en ook niet nodig. In een tijd waar no-waste een belangrijk onderdeel van onze samenleving is mag dat eigenlijk niet gebeuren.
Veel van die producten kun je een poosje in de koelkast bewaren. En gedroogde specerijen zijn ook het probleem niet. Al verliezen die wel aan geur en smaak naarmate ze langer liggen. Als je toch zo’n aangebroken potje of flesje hebt is het vaak verrassend lekker om ze ook eens te gebruiken in een ander soort gerecht.
Zo ben ik dol op boerenkoolstamppot en met paar lepels currypasta (Thaise of Indiase) geef je zo’n echt Hollands gerecht ineens een heel andere draai. Met dit lijstje hoop ik jullie te inspireren en daarmee te voorkomen dat bijna volle flesjes en potjes in de vuilcontainer verdwijnen.
Is er een ingrediënt dat niet in het lijstje staat en waar je graag gebruikstips voor krijgt of heb jij nog leuke tips? Dan horen wij dat graag!