Blog

De brotpisker is een handige keukenhulp

De brotpisker is een handige keukenhulp voor iedereen die van bakken houdt! Maar waar komt deze keukenhulp vandaag en wat kun je ermee? Er wordt gezegd dat de brotpisker of Deense garde afkomstig is uit Denemarken of Scandinavië. Ik kan dat echter niet bevestigen. Want ook Polen wordt als fabricageland genoemd. Maar wat doet het

Blog

De brotpisker is een handige keukenhulp

De brotpisker is een handige keukenhulp voor iedereen die van bakken houdt! Maar waar komt deze keukenhulp vandaag en wat kun je ermee? Er wordt gezegd dat de brotpisker of Deense garde afkomstig is uit Denemarken of Scandinavië. Ik kan dat echter niet bevestigen. Want ook Polen wordt als fabricageland genoemd. Maar wat doet het

De brotpisker is een handige keukenhulp

De brotpisker is een handige keukenhulp voor iedereen die van bakken houdt! Maar waar komt deze keukenhulp vandaag en wat kun je ermee? Er wordt gezegd dat de brotpisker of Deense garde afkomstig is uit Denemarken of Scandinavië. Ik kan dat echter niet bevestigen. Want ook Polen wordt als fabricageland genoemd.

Maar wat doet het ertoe waar iets vandaan komt. Zaak is dat het goed werkt. Dus daar heb ik naar gekeken. Het is een soort garde maar niet zoals wij die het meest gebruiken. De brotpisker heeft een open spiraalvorm, eigenlijk een spiraalvorm van 3 cirkels die naar boven toe steeds kleiner worden. Door deze bijzondere vorm kun je snel en met weinig kracht met de hand mixen. Bovendien mengen ingrediënten gelijkmatig en zonder klontjes.

Ik kocht die van mij bij de Weekend Bakery, een leuk internetbedrijf waar ik mijn linnen rijsdoeken, mandjes en mesjes koop die ik nodig heb om brood te bakken. Ik had de brotpisker al een paar keer gezien op de site maar niet gekocht. De vorm van de klopper bleef mij echter intrigeren. De klopper zag er zeer robuust en mooi uit en de vraag bleef in mijn hoofd rondspelen ‘zou het echt werken?’. Dus heb ik bij mijn laatste bestelling toch ook een grote brotpisker besteld.

Zonder klontjes

En vanaf de dag dat ik hem in huis heb wordt deze Deense klopper regelmatig ingezet voor allerlei mengklussen. Eigenlijk is het een ideaal keukentool voor het mengen van droge ingrediënten tot aan dik vloeibaar beslag en alles wat daar tussen zit. Sauzen krijgen een mooie luchtige structuur, pannenkoek- en cakebeslag klop je in een handomdraai mooi luchtig en je roert er makkelijk de klontjes uit.

Ook aardappelpuree klop je luchtig op. Zelfs het meel, water en moederdeeg voor mijn desembrood meng ik nu eerst met de brotpisker. Onvoorstelbaar hoe makkelijk dat gaat. Zodra alles gemengd is kneed ik het deeg met de hand verder maar dat is de ‘plak en kleeffase’ voorbij en kneed je het deeg zonder dat je handen onder het plakkerig deeg komen te zitten tot een mooie bal.

De spiraal is gemaakt van roestvrijstaal en zit gevat in een stevige gelakte beukenhouten steel. De spiraal heeft een ø van 8.5 cm en de steel is 24,5 cm lang. Doordat er voldoende ruimte tussen het draad van de spiraal zit kun je hem makkelijk afwassen. Dit in tegenstelling tot een bolgarde waarbij je toch altijd met de hand moet voelen of er niets meer aan de binnenkant van de draden geplakt zit. Er zijn ook brotpiskers met roestvrijstalen steel te koop maar die vind ik niet lekker vasthouden.

Het enige dat ik nog wil proberen is mayonaise maken. Ik denk namelijk dat mayonaise maken ook heel goed gaat met deze ingenieuze klopper maar dan moet ik wel de kleinere versie met een doorsnede van 6 cm aanschaffen. Die doe ik mezelf bij een volgende bestelling cadeau! Conclusie: de brotpisker is een handige keukenhulp voor iedereen die van bakken houdt!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
  1. Hoi Marijke, vrienden hebben in Denemarken gezicht in heel veel kookshops…. Niet te vinden jammer genoeg.

    • Hoi Berdien,
      Dat verbaast mij eerlijk gezegd niet want zoals ik schrijf in mijn blog kan ik nergens terugvinden dat deze klopper echt uit Denemarken komt. Wellicht een soort marketingtruc! Scandinavië is in dus laten we er maar een Deense klopper van maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *