Hoe vind je de allerbeste koekenpan? Fissler, De Buyer, Le Creuset, Demeyere, Look, Staub, Greenpan, Woll, zomaar een lijstje met merken die koekenpannen produceren en dit zijn ze bij lange na niet allemaal. Hoe weet je nu dat je een goede koekenpan koopt in dit zeg maar oerwoud van koekenpannen?
Laten we eerst eens kijken waar je een koekenpan voor gebruikt. Het is een pan speciaal voor het snel aanbraden van gerechten met een korte bereidingstijd zoals ei, vis en dunne lapjes vlees. Maar ook om een kleine hoeveelheid groenten in aan te bakken, pannenkoeken in te bereiden of aardappels een lekker bruin korstje te geven.
Als we de fabrikanten moeten geloven zou je bijna voor elke bereiding wel een andere pan nodig hebben. Maar is dat ook zo? Vanzelfsprekend ben je heel erg blij met je spiksplinternieuwe anti-aanbak koekenpan die zoals de naam zegt niet aanbakt. En waarbij je bovendien ook nog eens een minimale hoeveelheid vetstof nodig hebt om iets te bakken. Maar hoe lang blijft het een antiaanbakpan? Hoe voorzichtig je ook bent op een gegeven moment zit je spiegeleitje of stukje vis toch vreselijk aangebakken in de pan.
Die ooit zo fijne antiaanbakpan kan dan dus zo de kliko in! Kun je dit voorkomen? Nee eigenlijk niet want op het een of andere moment is de antiaanbaklaag zo beschadigd dat de mooie eiwitrijke producten toch aan de bodem van de pan gaan aanbakken. Dit kan komen door oververhitting maar ook door het beschadigen van het materiaal door bijvoorbeeld gebruik van metalen spatels. Verhitting boven de 240 °C is niet wenselijk en een koekenpan met antiaanbaklaag moet je nooit leeg op het vuur zetten. En er is ook echt verschil in de kwaliteit van antiaanbakpannen. Let er bij aanschaf in ieder geval op dat de pan een PTFE-vrije antiaanbaklaag heeft en dus veilig in gebruik is.
Er zijn ook koekenpannen zonder antiaanbaklaag. Pannen van plaatstaal, ijzer, gietijzer, smeedijzer, koper of roestvrij staal. Deze gaan vaak een leven lang mee maar het bakken in deze pannen moet je leren.
Gietijzeren pannen zijn geschikt voor gas, elektrisch, inductie, keramisch en halogeen en gaan bij normaal gebruik een leven lang mee. Wel moeten ze, als de fabrikant dit nog niet gedaan heeft, ingebrand worden. Deze pannen krijgen, net als plaatstalen, smeedijzeren en ijzeren pannen in de loop van de tijd en natuurlijke antiaanbaklaag. Was dit soort pannen bij voorkeur af met heet water en een borstel en droog ze goed met keukenpapier. Is het toch nodig om ze met een afwasmiddel schoon te maken? Vet de pan dan na het drogen in met en drupje plantaardige olie.
Ook smeedijzeren, plaatstalen en ijzeren pannen gaan een leven lang mee. Zijn ze nog niet ingebrand dan doe je dat door flink wat aardappelschillen met een flinke theelepel zout in plantaardige olie te ‘roerbakken’. Als het staal of ijzer donker begint te worden neem je de pan van het vuur en laat hem afkoelen. Schud de aardappelschillen uit de pan, spoel hem goed af met heet water en droog de pan met keukenpapier. Laat een plaatstalen of ijzeren pan nooit in het water staat, de pan gaat subiet roesten! Na gebruik uitvegen met een flink stuk keukenpapier volstaat meestal. Is het toch nodig de pan te reinigen met heet water? Vet hem dan, net als de gietijzeren koekenpan, in met een beetje olie.
Dan zijn er ook nog roestvrij stalen koekenpannen. Deze pannen hebben vaak een aluminium kern waardoor de warmte goed verspreid wordt. Verwarm een RVS pan altijd eerst leeg op een halfhoog vuur. Als de pan voldoende verhit is voeg je bakvet toe en vervolgens de ingrediënten. Mijn RVS pan gebruik ik alleen voor vlees, vis en gevogelte. Voor eieren, vis of pannenkoeken bakken vind ik een RVS koekenpan minder geschikt.
Koperen pannen zijn aan de binnenzijde bekleed met roestvrij staal. Deze laag is slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Koperen pannen Gebruik je net zoals RVS pannen en zijn doordat ze een metalen steel hebben in de oven te gebruiken.
Maar welke pan is nu het beste? Dat is lastig te zeggen en heel afhankelijk van waarvoor je de pan wilt gaan gebruiken. Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een nieuwe koekenpan is hoe heet de koekenpan mag worden. Voor bereiding op hoge temperatuur is het zaak dat de koekenpan ook zodanig verhit mag worden.
Ik heb in ieder geval een aantal koekenpannen van verschillende afmetingen, van een kleintje van 20 cm ø tot een van 32 cm ø. En de pannen die ik het meest gebruik zijn 2 pannen van het merk Turk. Een smeedijzeren en een plaatstalen. In beide pannen kan ik eigenlijk alles bakken, van een lekker spiegeleitje tot een lekkere biefstuk en ik hoef er niet op te letten dat ik de pan te hoog verhit of beschadig als ik er een keer een pannenkoekmes in gebruik. En ik heb al heel lang plezier van een gietijzeren grillpan met een antiaanbaklaag van geëmailleerd gietijzer.
Mijn advies, koop een pan altijd in een kookwinkel met uitgebreid assortiment. Dan kun verschillende pannen vasthouden en voelen hoe een pan in de hand ligt, is hij niet te zwaar en houdt de steel lekker vast? En laat je goed informeren over de bakeigenschappen van een pan en vertel waar je hem voor wilt gaan gebruiken en op wat voor hittebron. Dan heb je grote kans dat je een pan koopt waar je heel lang plezier van hebt.
[…] betreft dé beste pan om te gebruiken! Wil je meer lezen over koekenpannen lees dan mijn blog op http://www.uitdekeukenvan8.nl maar […]
[…] de olie in een koekenpan (geen antiaanbakpan). Temper het vuur en schud de noten in de pan. Rooster de noten al omscheppend totdat ze lichtbruin […]
Beste Wouter,
Ten einde raad wend ik me tot jou, 🙂 . Ik was destijds een fan van je rubriek in de NRC en heb het nodige keukengerei aangeschaft zoals de messenslijper, de Molen-messen, de pepermolen van Zassenhaus. Fijne hulpjes in de keuken! Dus ik dacht, als er iemand verstand heeft van mijn koekenpanellende, is hij dat. Helaas kan ik niet privé een bericht sturen en dat vind ik jammer.
Ik heb schoon genoeg van alle zogenaamde anti-aanbakpannen. Ik heb een stapel van z’on tien pannen staan en ze zijn waardeloos. Een ei kan ik niet meer bakken, aardappels ook niet: alles alles bakt aan., De laatste tijd bakte ik dan maar aardappels in de oven. Mijn collega had hetzelfde euvel en heeft vorig jaar een roestvrije pan van Demeyere gekocht waar ze tevreden over is. Ik heb daarom ook zo’n pan gekocht. Ik heb gewone pannen van Demeyere en nu dus een koekenpan. Zo een met zeven lagen. Afschuwelijk duur. Vandaag voor het eerst gebruikt om aardappels te bakken en jawel: bakte aan. Een bruine harde koek op de bodem van de pan. De aardappels zelf waren wel lekker met een krokant laagje maar de helft ongeveer zat vastgeplakt aan de bodem. Ik baal als een stekker. Ik weet onderhand niet meer hoe ik aardappels moet bakken!!! Gebakken aardappels: het eenvoudigste gerecht dat er is en mij lukt het niet meer met die pannen.
Ik ben zo boos dat ik terugga met die pan. Ik heb hem gekocht bij de Bijenkorf omdat daar een aanbieding was en ik heb gezegd dat het me vooral om die aardappels en gebakken eieren ging. Ik wil die pan retour geven en mijn geld terughebben. Zal niet eenvoudig worden maar ik ben lid van de consumentenbond…
Die Turk pannen die je noemt: hoe doen die het qua eieren en aardappels en waar zijn die te koop?
Ik zou het graag horen
Met vriendelijke groet,
Elisabeth
Beste Elisabeth,
Je stelt je vraag aan Wouter maar ik heb het blog over de koekenpannen geschreven dus geef ik je ook maar het antwoord. Dat van de rvs pan klinkt mij ook bekend in de oren. Ik heb er ook een en gebruikte hem alleen voor biefstuk en entrecots en dan met heel veel bakvet en loeiheet laten worden. Dus je begrijpt die staat bij mij nog wel in de kast maar veel gebruiken doe ik hem niet. Eigenlijk alleen om nootjes e.d. te roosteren, daar is hij prima voor… Maar dan wel een hele dure pan voor alleen maar nootjes. Toevallig heb ik vanavond aardappelen gebakken in een stalen koekenpan, zonder problemen. Heerlijk knapperige aardappeltjes en de pan niet aangebakken. Ik voeg wel een foto bij want ik had ze gefotografeerd voor mijn eigen site. Dan kun je het resultaat zien.
Turk pannen maar ook stalen pannen van Le Buyer of gewone stalen pannen ‘ t is om het even. Als je ze goed inbrandt kun je er je hele leven plezier van hebben. Dat inbranden is wel even een ding maar als je de pan bij een kookwinkel als Duikelman in Amsterdam, Oldenhof (zit in Hilversum en Zwolle) of het kookpunt in Rotterdam koopt geven ze je daar graag informatie over. Bij Duikelman kun je ook de Turk pannen kopen en ik denk bij de anderen ook omdat die een samenwerkingsverband hebben. En hebben ze geen Turk pannen meer dan hebben ze vast wel goede vervangers.
Succes en als je nog vragen hebt dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet, Marijke Sterk
Ik heb ook zo’n mooie Fischler rvs koekepan. Er valt geen aardappel in te bakken! Alles brandt aan! We hebben hem ingebrand zoals werd voorgeschreven. We behandelen hem met liefde, maar de pan doet zelf niets terug. Moet je dan toch weer terug naar een pan met zo’n enge anti aanbaklaag? Help! De Fischler organisatie reageert niet op onze vragen en klachten.
Beste mevrouw/mijnheer van Zalingen,
RVS koekenpannen zijn prima om vlees te bakken (in flink wat bakvet) maar aardappelen of pannenkoeken bakken in zo’n pan daar ben ik niet enthousiast over. Mijn voorkeur gaat toch nog steeds uit naar de stalen koekenpannen. Als ze eenmaal goed ingebrand zijn bakt eigenlijk alles er goed in. Of het nu aardappelen, vlees, pannenkoeken of een eitje is. Kleine porties roerbakken gaat zelfs prima in zo’n koekenpan. Ik heb ze in 3 maten van het merk Buyer en Turk beide merken zijn prima. Ze zien er misschien niet zo mooi glanzend uit maar het resultaat telt bij mij. En ze zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan de RVS koekenpannen. Succes ermee en met vriendelijke groet, Marijke Sterk