Blog

Culinair in Madrid met gids Yvonne op een tour

Clara vertelde al even in haar blog van een paar weken geleden over onze super culinaire ervaringen in Madrid en ga ik er wat dieper in. Om 10.30 uur staan Clara en ik keurig op tijd op het Plaza de Mayor, waar we de culinaire tour met gids Yvonne beginnen. Onze groep van 8 is

Blog

Culinair in Madrid met gids Yvonne op een tour

Clara vertelde al even in haar blog van een paar weken geleden over onze super culinaire ervaringen in Madrid en ga ik er wat dieper in. Om 10.30 uur staan Clara en ik keurig op tijd op het Plaza de Mayor, waar we de culinaire tour met gids Yvonne beginnen. Onze groep van 8 is

Culinair in Madrid met gids Yvonne op een tour

Clara vertelde al even in haar blog van een paar weken geleden over onze super culinaire ervaringen in Madrid en ga ik er wat dieper in. Om 10.30 uur staan Clara en ik keurig op tijd op het Plaza de Mayor, waar we de culinaire tour met gids Yvonne beginnen. Onze groep van 8 is leuk gemengd, de andere deelnemers komen uit Amerika, St. Maarten en Israël. Onze eerste stop is vlakbij, El Mercado de San Miguel. Gebouwd als een van de vele overdekte markten in Madrid waar de bewoners hun eten kochten, maar toen de supermarkten opkwamen ging het mis. Deze authentieke markten verloren hun klandizie en uiteindelijk stond een groot aantal leeg. Gelukkig werd deze markt in 2007 gekocht door twee investeerders, die de buitenkant zoveel mogelijk in de oude glorie lieten herrijzen, maar er binnen een modern geheel van maakten. Vanaf 2009 is de markt weer in gebruik als foodmarkt en inmiddels een trekpleister, niet zozeer voor de producten die er te koop zijn – er is alleen een dure groente- en fruit stand – , maar vooral voor de stands met verschillende hapjes die je er ter plekke kunt eten. Het is rond een uur of 11 in de ochtend, maar wij gaan toch de bekende Tinto de Verano in de markt proeven. Wij worden aan een hoge tafel gezet en Yvonne gaat de drankjes halen. Ze komt terug met 8 tumblers, wat olijven en amandelen. Ze vertelt ons dat je meestal bij je bestelling van drank ook olijven en amandelen krijgt. De eerste tip van de dag is dan ook: bestel niet meteen tapas bij je drankje, eerst even afwachten wat je er bij krijgt en daarna kun je altijd nog iets bestellen. De witte amandelen zijn gebakken in olie met wat rozemarijn en zout. De olijven zijn in dit geval de grote groene soort. Maar het gaat natuurlijk om de Tinto de Verano. Rode wijn aangelengd met een gezoete soort spuitwater, een schijfje citroen en wat kruiden. Ook om 11 uur, smaakt dit frisse drankje ons uitstekend.

Het fenomeen tapas blijft leuk, of je nu in een grote ruimte, zoals Platea, bent of in dat kleine kroegje waar iedereen half binnen half buiten aan de tap staat te smikkelen. Platea aan de rand van het Retiro park was een oude bioscoop die omgebouwd is tot een soort foodcourt van twee verdiepingen. Op de tweede verdieping is een grote balustrade waar de luie stoelen en tafels omheen zijn gezet en waar je naar beneden kunt kijken. Het podium van de oude bioscoop is behouden en dat gebruiken ze nu voor events. Via een groot scherm kan iedereen zien wat er op het podium gebeurt. Toen Clara en ik er wat gingen drinken was er een groep die kookles kreeg. Twee chefs met een stuk of 20 deelnemers. Hoe en wat was niet helemaal te volgen, maar er werd gewerkt, gelachen en gegeten. Op de bovenste verdiepen waren rondom een aantal gespecialiseerde bars met wijn, bier, Vermouth, Campari, champagne aan de ene kant en aan de andere kant tapas bars (Iberico ham en Manchego kaas, een bar met warme tapas zoals kleine croquetjes, inktvis, aardappelen en pepers) en nog een koude tapas bar met allerlei lekker uitziende stukjes stokbrood met verschillend beleg. We bestelden een glas cava, wat de ober duidelijk niet begreep. Na wat heen en weer gedoe, zegt hij opeens : ‘o, je bedoelt Cawa’. Wij hoorden het verschil in uitspraak niet, maar de v werd meer uitgesproken als een w. Weer wat geleerd. Maar de cava kwam niet gewoon in een glas geschonken, nee de ober komt naar je tafel met de glazen en de fles op het dienblad, zodat je ook ziet wat er wordt ingeschonken.

Zelf zijn we de volgende dag ook even naar de Mercato Anton Martin gelopen. Het zelfde idee als de Mercado de San Miguel, maar met meer standjes waar je ook boodschappen kunt doen. Vooral de chips in verschillende soorten vallen ons op. Volgende keer verder over onze culinaire avonturen in Madrid.

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *