Zeven jaar lang al maakt Farmer John – zoals ze hem bij Kompaan noemen – wekelijks zijn bierbostel-ronde. Om die bijzondere samenwerking luister bij te zetten, organiseerde Kompaan een bijzonder diner. Met als thema ‘From farm to fork’ werden in de eigen Binnenhaven Bar in hartje Den Haag gerechten met het rundvlees van Farmer John gecombineerd met bijpassende Kompaan bieren. Een bijzondere food pairing!
Bierbostel van de Haagse bierbrouwer Kompaan is al jarenlang energierijk voer voor de koeien van boer John. Elke vrijdag rijdt boer John vanuit Zoeterwoude binnendoor met zijn tractor naar Den Haag. Niet voor een boerenprotest, maar om bij de Haagse bierbrouwerij Kompaan bierbostel op te halen voor zijn koeien. Een mooi voorbeeld van verwaarding van reststromen. Bierbostel is het eiwit- en energierijke restproduct van de bierbrouw. Runderen van boer John zijn er blij mee!
Bijzondere bieren
Wij lichten hier een paar mooie pairings eruit: als apetizer werd toast met rosbief, gekarameliseerde ui en geitenkaas geserveerd met Kompaan Luka Dut of Control (een cranberry barley wine 9%); een klassieke steak tartaar werd begeleid door een super Haags bier: Ruige regah (Belgian strong ale with cardamom, caraway seeds and rye 8,3%); en de tri-tip gegrilde groenten werd vergezeld van een van de top bieren van Kompaan Nectaron Phenomenon, een double new England IPA 8,6%).
Reststromen
De melk- en vleeskoeien van Farmer John uit Zoeterwoude krijgen meer reststromen geserveerd. De buitenste koolbladeren die niet tot zuurkool verwerkt kunnen worden, de doorgeschoten spruiten (wij Nederlanders eten de kleintjes, de Duitsers de iets grotere maar de te grote gaan naar veehouderij). Dagelijks rijden er honderden vrachtwagens rond die die reststromen naar de boeren brengen.
