Blog

Af en toe even terug naar de gerechten van toen

Soms heb ik even genoeg van de nieuwe keuken en verlang ik terug naar de kookkunst van vroeger. En dan bedoel ik als je thuis kookte voor vrienden, niet de restaurantkeuken. Uren stond ik in de keuken voor een saus die lang moest inkoken of een langzaam gegaard stuk staartstuk. Het geluk is dat ik

Blog

Af en toe even terug naar de gerechten van toen

Soms heb ik even genoeg van de nieuwe keuken en verlang ik terug naar de kookkunst van vroeger. En dan bedoel ik als je thuis kookte voor vrienden, niet de restaurantkeuken. Uren stond ik in de keuken voor een saus die lang moest inkoken of een langzaam gegaard stuk staartstuk. Het geluk is dat ik

Af en toe even terug naar de gerechten van toen

Soms heb ik even genoeg van de nieuwe keuken en verlang ik terug naar de kookkunst van vroeger. En dan bedoel ik als je thuis kookte voor vrienden, niet de restaurantkeuken. Uren stond ik in de keuken voor een saus die lang moest inkoken of een langzaam gegaard stuk staartstuk. Het geluk is dat ik het toen niet erg vond en er tegenwoordig best weer zin in heb. De kookboeken van toen staan nog allemaal bij me in de kast en regelmatig kom ik nu weer terecht bij de kookboeken van restaurants als Kaatje bij de Sluis en De Bokkedoorns of Wina Born en de gebroeders Fagel. Van zowel Ton als Paul Fagel heb ik ongenadig veel geleerd, van Paul als chef en van Ton als gastheer. En dan heb ik het nog niet eens over Gerard, John en Martin Fagel. Ik kan denk ik wel zeggen, dat zij mij de liefde voor mooi eten hebben bijgebracht. Van de paté met die lekkere uiencompôte tot de Coquilles Saint Jacques, en van de kikkerbilletjes tot de kalfszwezerik. Paul, altijd rustig en een smile en Ton, die me het verschil tussen ‘kijken’ en ‘zien’ leerde.

Tegenwoordig verlang ik zo af en toe weer naar een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Maar ik ben gelukkig niet de enige. Gisteren kwam dat gevoel helemaal naar boven bij het eten van steak tartaar. Een kleine portie en perfect klaargemaakt. En vorig weekend aten we bij vrienden ‘blanquette de veau’. Zo lekker!

Het gaat me natuurlijk niet alleen om het hoofdgerecht, maar ook het voorgerecht. Hoe fijn is het om een mooie zelfgemaakte bouillon als voorgerecht te kunnen kiezen. Ik weet het, het is goed dat ook de kookkunst is geëvalueerd en dat er heel andere kooktechnieken zijn en dat we minder vlees moeten eten. Maar ik hoop echt dat de mooie gerechten van vroeger niet totaal verdwijnen. En… lang in de keuken staan heeft ook zijn voordelen. Haal dat veel gebruikte kookboek uit de kast en leg je telefoon weg, dan denk je beslist een tijdje niet aan je werk.

Ik heb zojuist een mooie lamsbout gekocht en kijk er nu al naar uit om mijn vrienden op tweede paasdag te verrassen met de heerlijke geuren en smaken van een traditionele lamsbout uit de oven.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *