Restaurant Lima in Londen

  Posted on   by   Geen reacties

De Franse keuken ligt inmiddels op (overbrugbare) achterstand. El Bulli en andere Spaanse zaken hebben de vlag overgenomen, op de hielen gezeten door Italianen. Het moleculaire koken maakte plaats voor koken met producten uit eigen omgeving. Het Deense Noma stormde naar de internationale top. Toen kwamen de Peruanen. Drie Peruaanse restaurants in de internationale top-vijftig. Van de betrokken koks is Virgilio Martinez, van restaurant Central in Lima, de grote meneer.

Peru, zult u zeggen. Ja, Peru, met vierduizend soorten aardappels, met talloze soorten mais, met gemarineerde vis (ceviche), met power foods die veel meer omvatten dan de obligate quinoa, met kruiden en planten geoogst op de bergen van de Andes en in het oerwoud. Virgilio is hot. Hij opende twee restaurants in Londen, waarvan de belangrijkste – met Peruanen in de keuken en bediening – meteen al een Michelinster oogstte.

Dit Londense restaurant heet Lima. Een bescheiden optrekje op Rathbone Place 31. Het is duur eten in een Michelinrestaurant, maar hier bieden ze je een lunch voor € 19. Hoofdgerecht (in ons geval lam of kabeljauw) met een groenteschotel, plus een glas wijn. Een koopje, in Londen.

Het is moeilijk te beschrijven wat wij kregen opgediend. Voedsel uit een andere wereld. Friet van zoete aardappel. Een soort truffelaardappel. Een zusje van quinoa. Kruiden van de Andes. Tijgermelk (het marinadesap van ceviche). Dit alles opgediend door een vriendelijke Peruaan.

Een aanrader!


Author: Annelene van Eijndhoven

Annelène behaalde het diëtistendiploma in Nijmegen. Zij gaf in Brabant jarenlang kookcursussen en les in menu- en receptenleer aan instellingskoks. In Rosmalen kookte zij voor de buurt in een boerderij en zij richtte er een natuurvoedingswinkel op.
In de jaren tachtig trok Annelène naar Den Haag, waar ze als kok werkte bij Henk Savelberg in het sterrenrestaurant Seinpost. In 1986 won zij de Gouden Servetring in een landelijke kookwedstrijd. Sindsdien schrijft zij recepten voor tijdschriften, (Libelle, Margriet) supermarkten (o.a. Albert Heijn) en kookboekjes en cursussen voor het Nederlands Zuivelbureau. Tot haar publicaties hoort het basiskookboek KOOKOOK (samen met oa. José van Mil ). Ook schreef zij, met collega’s, 22 jaar lang recepten voor NRC Handelsblad, die voor een deel gebundeld zijn in de vijfdelige reeks NRC kookboeken. Nog steeds kookt zij graag en vaak, onder meer als chef bij Les Amis de Cuisine in Den Haag.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *