Erwtensoep met paardenworst

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist  

januari 7, 2016

Heerlijk zo’n een kop soep op de zaterdagavond. ’s Morgens naar de naar de markt alle boodschappen ervoor doen. Starten met de voorbereidingen voor de soep. De hele dag ben je er mee bezig om een lekkere grote pan soep te maken. Serveer met roggebrood en katenspek. In Noord-Holland eten we graag paardenworst. Een mooi stuk biologisch en natuurlijk vlees zonder antibiotica!

Ingrediënten

500 g spliterwten

300 g hamschijf (schenkel, evt. vervangen door een hamlap)

1 schouderkarbonade

1 speklapje

2 laurierblaadjes

1 kleine prei

1/2 struik bleekselderij, in kleine blokjes

1 winterwortel in kleine blokjes

1 grote kruimige aardappel, geschild

2 uien, gesnipperd

1 kleine paardenworst of rookworst in plakjes

Bereidingswijze

1Was de spliterwten in een grote pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, zout, de hamschijf, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 min. op een laag vuur koken; schep het schuim er regelmatig af en roer af en toe goed over de bodem om te voorkomen dat de soep aanbrandt.

2Voeg de prei, bleekselderij, wortel, aardappel, laurier en ui toe en laat de soep nog 20 min. zachtjes koken; roer de soep regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water toe uit de kraan (ca. 100 ml om mee te beginnen.). Voeg zout en peper naar smaak toe.

3Haal de hamschijf, karbonade en speklap uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Roer het vlees en de worst door de soep. Laat soep nog ongeveer 15 min. zachtjes koken.

4Schep de soep in 4 kommen. Bestrooi met gele bleekselderij blaadjes. Maal er royaal verse zwarte peper over.

Tip; heb je soep over laat het goed afkoelen en eet het van de week nog een keer of vries het in.

Tip; door iets meer van de groente toe te voegen en zonder vlees de soep te maken krijg je echt een heerlijke vegetarische soep. Lekker met een schep sambal oelek of brandal.

Fotografie Sven Benjamins – uit het kookboek ‘Lekker Hollands’

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.