de grote Kleyn – culinair compendium

  Posted on   by   Geen reacties

Wat een feest! Dit superdikke en prachtig blauwe boek hoort op de keukentafel van elke smulpaap en kookliefhebber. Zodat je het elk verloren momentje kunt openslaan om je heerlijk te verliezen in de veelheid aan culinaire wetenswaardigheden. Een compendium is volgens de Dikke van Dale in mijn kast ‘een samenvattend handboek waarin de hoofdlijnen en het begrippenapparaat van een wetenschap zijn weergegeven’. En dat is precies wat de grote Kleyn beoogt te zijn. Het is geen encyclopedie, die je openslaat om snel even iets in op te zoeken. Nee, Onno Kleyn heeft dit culinair compendium geheel naar eigen inzicht ingedeeld en de informatie op zijn eigen – soms ook eigenwijze – losse en persoonlijke manier van schrijven weergegeven. Onno schrijft zelf in zijn inleiding: ‘Ik kom pas op stoom als het om welbevinden en genoegen gaat, en dus om tafelen, koken, eten en drinken; activiteiten die leuker worden naarmate je meer achtergronden weet, verhalen uit andere landen en uit de geschiedenis. Ook kennis van chemie en natuurkunde, kooktechniek, van geur en smaak, doen niet af aan het mysterie, maar lijken het verder te vergroten. Koken is toveren en betoveren’. En toveren doet Onno, met woorden! Dat maakt dit lijvige culinaire handboek alleen al meer dan een naslagwerk. De grote Kleyn is een boek waarin je blijft lezen als je niet een kookwekker zet om weer over te gaan tot de orde van de dag. Wat mij betreft komt Onno’s wens dat we meer tot ons nemen dan waar we naar zoeken, elke keer dat ik de grote Kleyn opensla opnieuw uit.
De grote Kleyn, Onno Kleyn, isbn 9789038803470, € 45,-


Author: Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange - een gezonde lekkerbek
Ik draai al jaren mee in het culinaire wereldje en als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek… Lekker koken is voor mij een tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Dat was, is en blijft mijn drijfveer. Ook nu ik al weer jaren vanuit Assisti Culinair & Communicatie werk en de culinaire invulling voor tijdschriften, websites en andere media verzorg. Ik schrijf recepten, culinaire artikelen en columns en adviseer bedrijven in de foodsector. Het blijft voor mij een sport gezond eten te verpakken in lekkere recepten. Ook in alle kookboeken die ik inmiddels – vaak samen met anderen – heb geschreven. Recepten zijn het middel bij uitstek om ideeën en gerechten die je met overtuiging hebt bedacht, te delen. Dan weet je dat ook anderen ze met liefde klaarmaken en er samen van genieten.