Gezond eten rond chemotherapie

  Posted on   by   Geen reacties

In “Gezond Eten Rond Chemotherapie” zijn de recepten gebaseerd op structuren, temperaturen – en smaakintensiteit. De meest voorkomende eetproblemen die patiënten tijdens de behandeling tegen¬komen komen ter sprake. Aan de hand van onderzoek door co-auteur, radioloog en onderzoekpsycholoog Christine Archer-Mackenzie (gespecialiseerd in behandelingstherapieën en hun bijwerkingen, met name die op het gebied van eetproblemen) komen ook effecten van voedsel op kanker aan de orde, welk voedsel hierbij heel goed is en wat niet. José en Christine zijn bijgestaan door Marja Lantinga, diëtist gespecialiseerd in oncologie in het Amsterdamse VU MC.
Het boek is direct ook in Engeland en America uitgekomen, daarna gevolgd door Australië, India, Canada, België, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Finland, Noorwegen en zelfs Japan.
Mijn site www.eten-met-kanker.nl is de opvolger van het boek. Hierop staan naast recepten voor iedereen die moeilijkheden heeft met eten tijdens de behandeling, ook gerechtjes die specifiek voor kinderen en jongeren zijn gemaakt.

José van Mil en Christine Archer-Mackenzie
ISBN 978 94 91549 434

Categories: Boeken

Author: José van Mil - Pepper & Salt

José van Mil- Foodstylist (foto en film), receptontwikkelaar, culinair publicist. Gespecialiseerd in Lekker eten en Eten met kanker.
Als jong meisje werkte ik al mee in het restaurant van mijn vader. Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding.
Na terugkeer in Nederland legde ik me toe op de food styling voor culinaire fotografie, receptontwikkeling en conceptmaker. Mijn culinaire kennis en ervaring kwamen enorm van pas om gerechten voor de fotografie te bereiden. Juist in voedselfotografie en receptontwikkeling zijn details die door de doelgroep als lekker worden ervaren, datgene dat er uitgelicht moet worden om smakelijk en doeltreffend in het voetlicht te komen.

Mijn passie voor ‘eten’ en ‘lekker genieten’ kreeg een steeds duidelijker profiel. Ik werd culinair redactrice bij Libelle en daarna 14 jaar van Nouveau magazine. Ook ben ik mede-auteur van hét Nederlandse basiskookboek Kookook, heb daarnaast veel andere kookboeken op mijn naam staan en heb o.a. geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Jarenlang was ik hoofdredacteur van Super Eetwijzer, maakte ik receptkaarten voor AH en Jumbo en werkte ik voor het maandblad Kinderen, Tip, Allerhande, Hallo Jumbo en het weekblad Margriet. Tegelijkertijd werd ik meer en meer benaderd door producenten van voedingsmiddelen en dranken: om mijn kennis over waar de consument voor gaat; advies op smaakgebied; en om mee te denken over nieuwe producten en product-toepassingen. Inmiddels zet ik mijn kennis, ervaring en creativiteit al jaren in als “Culinary Director” in mijn eigen bedrijf Pepper & Salt Food Communication Consultancy waarbij ik me vooral toeleg op foodstyling voor film en fotografie, recepten en productontwikkeling.

Nog in Engeland kreeg mijn man Paul Somberg voor de eerste keer kanker. Na een intensieve bestraling genas hij volledig. De manier waarop ik toen al voor hem kookte (hij was vooral erg misselijk dus gebruikte ik o.a. veel verse gember en venkel) heeft er toe bijgedragen dat hij tijdens de behandeling niet al te veel verzwakte. Toen hij jaren later weer kanker kreeg, Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), deed ik er alles aan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte! Volgens de methode die we daarbij ontwikkelde, schreef ik een kookboek voor lotgenoten “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en geef ik workshops en masterclasses over dit belangrijke onderwerp. Mijn site en de blog Eten-met-kanker zijn hier een logisch gevolg van.
In Engeland heeft Healthy Eating During Chemotherapy “The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010” gewonnen. In Nederland heeft “Gezond Eten Rond Chemotherapie”: Kookboek van het Jaar 2009” categorie: Beste Initiatief.