Brood. Daar zit wat in.

  Posted on   by   Geen reacties

Brood. Daar zit wat in.

De slogan ‘Brood. Daar zit wat in.’ werd in 1986 door het Voorlichtingsbureau Brood gestart om het eten van brood te promoten. Doordat Nelleke onlangs in het interview met mij riep dat ik niet eens iets gezegd heb over mijn brood vond ik het leuk om daar een blog aan te wijden. Want als ik er over nadenk ben ik best al een flink aantal jaren een fanatiek desembroodbakker.

Voor mij is brood door de jaren heen altijd een onderdeel van de maaltijd geweest. Of het nu als ontbijt, lunch of bij het avondeten gegeten werd, het hoorde er gewoon bij. En brood intrigeerde mij, juist om wat er in zit! Met slecht drie of als je gistbrood maakt, vier ingrediënten maak je een geweldig product.

De eerste broden die ik bakte waren stollen voor Kerst en Pasen en in de weekenden ging er regelmatig een rozijnen-notenbrood met karnemelk en baking soda als rijsmiddel de oven in. De rest van ons dagelijks brood kocht ik jarenlang bij de bakker.

Maar iedere keer als ik in Duitsland of Frankrijk was geweest vond ik ons Nederlands brood echt flutbrood! Ergens begin jaren 90 van de vorige eeuw heb ik net als velen van ons een broodmachine aangeschaft en ben ik met het dagelijks bakken van brood gestart. Het was heerlijk wakker worden met de geur van versgebakken brood in huis maar het was toch niet wat ik graag wilde. De broodmachine ging de kast in ik stortte me op het bakken van zuurdesembrood. Borrelende papjes op het aanrecht afgedekt met vochtige lapjes, schimmel op het moederdeeg en weer helemaal opnieuw beginnen, broden als bakstenen, het passeerde allemaal de revue!

Ik zorgde dagelijks voor mijn moederdeeg alsof het een kindje was en als we met vakantie gingen, ging mijn deeg ook uit logeren. Dan bleek ook dat elk moederdeeg de creatie van zijn maker is want bij terugkeer moest ik steevast mijn ‘moeder’ weer wat oppeppen.

We aten iedere dag zelfgebakken desembrood maar helemaal tevreden was ik nog niet. Ik bleef sleutelen aan mijn brood. Het smaakte goed maar ik vond het toch nog te compact. Ik wilde zo graag van die Franse broodjes bakken met mooi kruim en zo’n prachtige gescheurde en krokante korst. Waar nu de crux zat, ik kwam er maar niet achter. Veel boeken over desembrood bakken waren er nog niet dus ik experimenteerde heel wat af in die jaren.

De ommekeer kwam na een dagcursus broodbakken gegeven door François Brandt van Het Bakery Institute, een particuliere opleiding in Zaandam. Een hele dag praten over en werken met brood. Het werd een geweldige dag waarin we de verschillende deegsoorten leerde maken. Waar we al luisterend, knedend, verdelend, vormend, insnijdend, bakkend, proevend en vragen stellend heel veel kennis vergaarden over brood in al zijn facetten. En daar leerde ik het allerlekkerste desembrood maken en bakken. Geurig brood met een mooi kruim, een verrukkelijke smaak en mét zo’n prachtige opengebarsten korst, de zogenaamde bakaard! Inmiddels staat mijn kast vol met boeken over (desem)brood bakken, bak ik met veel plezier minstens twee keer in de week lekker desembrood en deel ik mijn kennis graag met anderen.

Zoals jullie inmiddels wel zullen begrijpen uit dit blog, het bakken van brood, of ik kan beter zeggen het leren bakken van brood, verloopt niet altijd soepeltjes maar als je het eenmaal onder de knie hebt wil je echt niets ander meer dan homemade brood!

Heeft het broodbakvirus jou ook te pakken en wil je net als ik op professioneel niveau de puntjes op de ‘i’ leren zetten? Ook voor particulieren organiseert Het Bakery Institute cursussen. Maar je kunt natuurlijk ook op mijn broodblog kijken daar staat omschreven hoe je verschillende moederdegen kunt maken.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.