Heerlijk! Een beetje uitslapen en gezellig ontbijten en als hoofdmaaltijd dus de penne met paddenstoelen en eend. Wat dit gerecht extra lekker maakt zijn de penne, die ik na het koken een beetje knapperig bak.
Bereidingswijze
- Maak de champignons, shiitake en cantharellen schoon en snijd ze in stukjes. Laat de confit even warm worden, zodat de laag vet (waarin je overigens heerlijk aardappeltjes kunt bakken) smelt en je makkelijk het vlees van de eendebouten in stukjes kunt trekken.
- Kook de pasta al dente in ruim gezouten water. Giet de penne in een vergiet en spoel koud af, laat goed uitlekken.
- Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en voeg de champignons toe en bak 4 minuten tot ze lichtbruin zijn. Bestrooi met wat zout en peper en schep ze in een grote kom.
- Voeg nu de andere paddenstoelen toe, eventueel ook nog wat olie, bestrooi met wat zout en peper en bak ca. 4 minuten tot ze mooi bruin zijn. Meng ze door de champignons en meng er ook het vlees van de eend door.
- Maak de pan schoon en verhit 1 eetlepel olijfolie. Voeg de prei en de sjalot toe en bak 2 tot 4 minuten tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de port toe, deglaceer de pan en kook de saus tot de helft in. Voeg dan de bouillon, rozemarijn en tijm toe en kook in ca. 10 minuten tot de het vocht indikt. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit in de koekenpan of een wok de laatste 2 eetlepels olijfolie en bak de penne (eventueel in twee keer) tot ze licht gebruind en een beetje knapperig zijn en meng met de balsamico en wat zout en peper. Houd de penne warm.
- Net voordat je alles serveert meng je de saus en het paddenstoelenmengsel en verhit deze.
- Verdeel de pasta over 4 borden en schep het paddenstoelen mengsel er boven op.
Een van de dingen die ik altijd in voorraad heb is een blik confit de canard (langzaam in eigen vet gegaarde eendenbouten), meegebracht uit Frankrijk of tegenwoordig ook te koop bij de betere supermarkt. Ideaal als er onverwacht vrienden blijven eten.