Samen ontbijten? Ja gezellig! Of het nu thuis in pyjama is of met vrienden die je uitnodigt voor een speciaal ‘havermout’ ontbijt. Een mooie manier om de dag te beginnen. En wil je er toch gepocheerd eitjes bij? Je kunt ze een dag van te voren maken en heel handig de volgende ochtend heel snel in kokend water leggen.
Bereidingswijze
- Kies de bijlagen die wilt gebruiken voor dit gezamenlijke ontbijt. Maak ze waar nodig schoon, snijd in kleine stukjes of rooster ze in een droge koekenpan. Doe alles in losse kommetjes en zet klaar. Vergeet ook niet om er wat speciale zoetmakers bij te zetten, zoals dadelsiroop, agave siroop of honing. Kook tot slot de havermout volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking en serveer in een grote schaal.
- Wil je de havermout zoet aankleden, doe dat dan bijvoorbeeld met:
- gedroogde cranberry's, geroosterde hazelnoten en geschaafde donkere chocolade, gedroogde abrikozen (even mee laten koken de laatste minuut), gemalen kaneel, geroosterde amandelen, plakjes perzik of nectarine, gemalen kardemom, een scheutje sojaroom, verse mango in stukjes en geroosterde kokosvlokken, schep een extra lepel (kokos)yoghurt door je havermout, voeg zelfgemaakte granola toe
- Ben je meer voor de hartige havermout, dan zijn dit een paar suggesties:
- Verkruimelde geitenkaas, honing, dadels en verse munt of basilicumblaadjes, even gewokte spinazie met een scheutje sojasaus en een gepocheerd eitje, kook de havermout in dashi of bouillon geroosterde of gepureerde pompoen, roer er kruiden als kurkuma, kardemom of Ras el-Hanout door
Geef wat extra textuur aan je havermout door er andere granen zoals boekweit, gierst amarant aan toe te voegen