Categorie: Zoet

Sticky appeltaart met pecannoten

Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt. 

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Chocoladetruffels met chilipeper of zeezout

Deze heerlijke romige chocoladetruffels met chilipeper of zeezout doen het goed bij een lekkere kop koffie, espresso of latte. Werk snel en met koele handen want hoe warmer het chocolademengsel hoe zachter het wordt en hoe lastiger het te verwerken is. Met chilipoeder of zeezout geef je net even een andere draai aan de chocoladetruffels. Bewaar ze in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo kunnen er geen luchtjes van andere etenswaren aan de truffels komen.

Voor ± 22 truffels
Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ ± 30 minuten opstijven)

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

brownies

Brownies bakken met zwarte bonen?

Brownies bakken met zwarte bonen. Ja het kan! Je kunt je afvragen waarom je het doen? Met een plantaardig levensstijl is het belangrijk dat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Het is belangrijk de dierlijke eiwitten te vervangen. Bijvoorbeeld door peulvruchten of erwten. In dit recept zie je dat het heel makkelijk kan zonder dat je er erg in hebt. Zo voeg je zwarte peulvruchten toe aan je favoriete brownies. De hele bonen hebben een lekkere bite. Je kunt ze ook pureren in de keukenmachine voor zachte smeuïge brownie. Het recept van Lina Wallentinson uit bakken met bonen inspireerde me en zal ik zeker vaker maken.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken.

Voor 12 personen

Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking)
Oventijd: ± 50 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Frambozen-chocolade eclairs

Frambozen-chocolade eclairs

Met deze frambozen-chocolade eclairs verras je je gasten met een bijzonder Frans gebakje. In Frankrijk zijn eclairs booming, zelfs in het kleinste dorp heeft de banketbakker bijzondere eclairs in zijn koeling staan. Met pistache, chocolade, fruit je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een eclair mee gemaakt. Ook met de garnering wordt geëxperimenteerd.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Ginger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker

Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Geroosterde mispels uit de oven

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker recept met mispels zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd)
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Sint-tiramisu

In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is.

Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt.

Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden
Bereidingstijd: 5 minuten

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Crème brûlée

In de herfstvakantie hadden we alle kinderen en kleinkinderen bij ons in Frankrijk. Een dolle boel met lekker wandelen, snoeien, vuurtje stoken, kastanjes poffen en om de beurt echt Frans koken. Eén van de dochters ging aan de slag met crème brûlée. Het Franse toetje bij uitstek! Die unieke combinatie van zachtromige vla met een knapperige karamelkorstje is in elk restaurant al jarenlang het populairste toetje dat je kunt bedenken. Zelf maken komt er vaak niet van, terwijl het eigenlijk niet echt moeilijk is. Zeker niet als je zo’n kleine crème brûlée brander hebt, daarmee smelt je het suikerlaagje in een wip in een knapperig bruin karamellaagje. Wij hebben genoten van deze culinaire uitspatting van onze dochter en ik heb me voorgenomen het snel ook weer eens te maken. Hier het recept.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

romig dropijs maken

Romig dropijs maken

Dropijs maken is leuk om te doen, ’t ziet er spannend uit en het smaakt ook nog eens lekker. Je moet er natuurlijk wel een echte dropliefhebber voor zijn. Want houd je niet van dit zwarte snoepgoed dan zal dit ijsje ook niet op jou 'dit moet ik echt eens maken’ lijstje staan. Maar ik als echte dropaddict kan echt genieten van dit romige ijs met de zo herkenbare smaak van trekdrop. Gegarneerd met gehakte Italiaanse liquorice drop serveer je een verrassend ijsje!

En ik mag de hele zomer lang de MagiMix Gelato ijsmachine testen. Zo'n machine op de aanrecht nodigt natuurlijk telkens weer uit tot het maken van een ander ijsje, dus jullie zullen beslist nog meer ijsrecepten langs zien komen!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 30 minuten (inclusief koelen)
Vriestijd: ± 3 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken