Bereidingswijze: Bakken

Geroosterde mispels uit de oven

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker recept met mispels zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd)
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Iers soda bread in de koekenpan bereid!

Vorige week was ik in Ierland en dan is het altijd weer genieten van heerlijk vers soda bread. Soda bread is een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker.

In deze video vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Koken op hout - Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op hout – Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op houten planken van Emilie is leuk om te doen. Het is heel eenvoudig en geeft een extra verrassende smaak aan je gerecht. Omdat je weinig olie gebruikt is het heel gezond. Ben je toch vlees aan het roosteren, leg er dan lekker groente naast. Daarmee maak je een heerlijke relish om eroverheen te scheppen. Lees hier meer over de plank.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Italiaanse amandelkoekjes maken

Italiaanse amandelkoekjes maken

De allerlekkerste Italiaanse amandelkoekjes maak je in een handomdraai. Deeg kneden, koekjes vormen, garneren, afbakken en klaar zijn deze verrukkelijke amandelkoekjes. Een super zelfgemaakt koekje voor als je onverwacht visite krijgt.

Voor ± 28 koekjes

Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Bloemkoolrijst, gebakken met bosui en peper

Nee, je moet niet zoeken in de schappen van de supermarkt naar een nieuwe soort rijst. Althans niet bij de rijst en pasta’s. Bloemkoolrijst maak je gewoon zelf, zoals dit recept met kruiden, maar je kunt er genoeg andere combinaties mee maken; zoals met paddenstoelen, doperwtjes of een sausje.  Het is ongenadig makkelijk en lekker. Geen luchtjes, kinderen vinden het lekker en veel variatie mogelijkheden, wat wil je nog meer.

Door Nelleke van Lindonk

Groente banketletter met fetakaas

Groente banketletter met fetakaas

Naast alle zoete lekkernijen op sinterklaasavond ook deze heerlijk groente banketletter met fetakaas. Op het heerlijk avondje wil je natuurlijk naast snoeperijen ook hartige hapjes serveren. Deze groente banketletter is heel origineel en lekker. Dit is typisch een recept dat ik graag wil delen. Alleen niet helemaal tot in detail alles heb opgeschreven tijdens het koken. Dus de opdracht is inspiratie van mij en je mag er zelf ook een draai aangeven. Het belangrijkste is 5 plakjes bladerdeeg en gaar gebakken groente. Dit kun je zelf invullen en mee variëren. Heb je nog wat groenten over vul er dan plakjes bladerdeeg mee en maak er vierkante sinterklaaspakketjes van. Kijk hier hoe je het recept maakt. En voor nog meer Sinterklaas inspiratie kijk je natuurlijk in Het grote Sinterklaaskookboek.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Appeltaart uit Frankrijk

De lekkerste recepten ontstaan vaak bij toeval. Zo inspireerden de vers geplukte appels die ik van mijn Franse buurvrouw kreeg me deze heerlijke appeltaart te maken. Gelukkig heb ik in Frankrijk voor zulke momenten eigenlijk altijd een rol pâte feuilletée ‘pur beurre’ in de koelkast liggen. In de supermarkt heb je daar een enorme keuze uit gekoeld deeg, vaak wel van uiteenlopende kwaliteit. De ingrediëntendeclaratie is daarbij een wegwijzer. Ik koop altijd gekoeld deeg waarin echt alleen de ingrediënten verwerkt zijn die er ook in horen. Dus bloem, echte boter, zout, water en een beetje azijn! Ook gemalen bruine amandelen en biologische ruwe rietsuiker met bourbon vanille vind je daar gewoon in de supermarkt. Met die ingrediënten in huis staat zo’n appeltaart in no time in de oven! Maar ook hier zet je deze taart in 20 minuten in de oven. En daarna… lekker met z’n allen smullen!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Speculaas-rozijnenkoek

Speculaas-rozijnenkoek

Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

aardappel tortilla

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk hier ook het tortilla recept van Clara.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

chocolat chip cookies

Bounty chocolat chip cookies

Yummie Bounty chocolat chip cookies; knapperige koekjes met chocola en kokos. Deze koekjes zijn een heerlijke traktaties voor iedereen die net uit school komt. Maak op woensdagmiddag of in het weekend een grote pot. Afgesloten blijven ze weken goed (als dat lukt). Je kunt met deze koekjes ook een snel en heerlijk door de weeks toetje maken. Maak een 'ijsburger' met twee koekjes en een bol vanille of kaneelijs.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

1 2 3 10