Bereidingswijze: Bakken

Pannenkoekenpakjes

In deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen.

Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.

Door Annelene van Eijndhoven

Spetterende taart met zoute karamel recept

Spetterende taart met zoute karamel

Zo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken.

Voor 10-12 punten
Bereidingstijd: ± 50 minuten
Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Compleet ontbijt Ajda

Ontbijt uit de oven

Lees ook de boekrecensie die ik geschreven heb over het leuke en lekkere boek Vers uit de oven van Ajda Mehmet.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Brioche toast met champignons en extra romige kaas

 

Een behoorlijk lang recept voor een toastje champignons, maar ja dit is dan ook niet zomaar een toastje. Ik ga uit van verse paddenstoelen en lekker briochebrood. De gepekelde uitjes zijn heel makkelijk even te maken als je ze al niet in de koelkast hebt staan.

*Gepekelde uitjes te maken is: Meng 100 ml azijn, 50 ml water, 2 tl suiker en 2 tl zout in een pot met deksel. Voeg 75 gram kleingesneden sjalot toe. Doe de deksel weer op de pot en schud goed. Giet na halfuurtje vocht weg en je hebt gepekelde uitjes. Gebruik de uitjes die je over hebt door een salade de komende dagen.

*Als je geen Délice de Bourgogne kunt krijgen, vraag dan naar een extra romige brie of camembert.

 

Door Nelleke van Lindonk

Salade van bimi, cannellinibonen en burrata

Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.

Door Nelleke van Lindonk

afbeelding gerecht broodje mosselen

Broodje mosselen met gebakken ui

Een pannetje mosselen gegeten en nog mosselen over? Bewaar het mosselvlees en maak er een van de volgende dagen deze heerlijke broodjes van. De combinatie met de gebakken ui en verder alleen peper, is geweldig. De broodjes zijn zo klaar. Het is een oud recept. Vroeger stonden in Amsterdam op verschillende plaatsen stalletjes waar je in de winter deze broodjes met mosselen kon kopen om ter plekke op te eten. Had je het koud dan brachten deze broodjes je weer op temperatuur. Echt comfortfood!

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

brownies

Brownies bakken met zwarte bonen?

Brownies bakken met zwarte bonen. Ja het kan! Je kunt je afvragen waarom je het doen? Met een plantaardig levensstijl is het belangrijk dat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Het is belangrijk de dierlijke eiwitten te vervangen. Bijvoorbeeld door peulvruchten of erwten. In dit recept zie je dat het heel makkelijk kan zonder dat je er erg in hebt. Zo voeg je zwarte peulvruchten toe aan je favoriete brownies. De hele bonen hebben een lekkere bite. Je kunt ze ook pureren in de keukenmachine voor zachte smeuïge brownie. Het recept van Lina Wallentinson uit bakken met bonen inspireerde me en zal ik zeker vaker maken.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Hoe moet je bavette bereiden?

Hoe moet je bavette bereiden?

Hoe moet je bavette bereiden? Het bakken van dit mooie stukje vlees vraagt wat aandacht maar is niet echt moeilijk. Maar eerst wat warenkennis; bavette wordt gesneden van de vang dit is een gedeelte van de buitenzijde van een runderachtervoet. Dit speciale stukje vlees bevindt zich tussen de bil en de borst en wordt ook wel vinkenlap, vanglap, halve maan of flank steak genoemd. Bavette is een stevig stukje vlees met een lange grove draad.

Over het algemeen werd de bavette als stoofvlees of poulet verkocht maar tegenwoordig zie je dit vlees steeds vaker onder de Franse naam bavette op de kaart van trendy restaurants staan. Helemaal niet vreemd als je bedenkt dat de bereiding kort en de smaak echt geweldig is. Zeker als je van vlees met een beetje bite houdt moet je het zeker een keer proberen. Maak er dan geen stoofgerecht van maar doe als de Fransen en bak de bavette ‘saignant’ of zoals wij zeggen ‘rood’. Dit mooie stukje vlees past ook prima bij een feestelijk diner. Met een mooie saus of garnituur en lekkere bijgerechten erbij zet je snel en zonder uren in de keuken te staan een heerlijke maaltijd op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Tongschar met kappertjes en een lentesalade

Tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade

Dit tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade recept krijgt een lente-achtige door er een salade van tuinerwten, maïs en bladsla bij te serveren. Ik heb deze keer jonge blaadjes van de paardenbloem, winterpostelein en cichorei genomen, die staan op het ogenblik volop in mijn tuin maar je kunt natuurlijk ook jonge bladsla of rucola nemen. Tongschar heeft een lengte van 25-30 cm en is het hele jaar rond verkrijgbaar. Het is een dikke vis met stevig visvlees dus ook heel geschikt om filets van te maken.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken.

Voor 12 personen

Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking)
Oventijd: ± 50 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 11