Weekje aan de lijn

  Posted on 14th januari 2017 Door José van Mil, foodstyling, recepten, concepten en producties

Helaas moet ik net als zoveel anderen zo nu en dan aan de lijn. Heel vervelend, maar als het resultaat goed is en de manier waarop je het doet bij je past, lukt het en is het de moeite waard. Afgelopen jaar ben ik 22 kilo afgevallen door 2, 3, 4 of 5 keer per week te gaan zwemmen, heel veel te wandelen en mijn “favoriete” dieet Montignac te volgen. Nu moet ik wel zeggen dat ik dat dieet in de loop der jaren zelf zo heb aangepast dat het mij heel makkelijk afgaat het te volgen en nog flink af te vallen ook. Het werkt! Het grote voordeel boven andere diëten vind ik dat ik (bijna) alles mag eten wat ik lekker vind, net zoveel als ik op kan, alleen niet alles in dezelfde combinatie die ik normaal gesproken zou eten.

Zo eet ik wel heel lekker volkorenbrood, maar niet met boter en oude kaas. En wel eet ik blokjes (oude) kaas op een snackmoment zonder brood of toast. Ook kan ik met dit dieet heel makkelijk uit eten gaan. Neem ik gewoon geen brood en andere koolhydraten en de rest wel, dat werkt. Ook kan ik er best een glaasje wijn bij nemen!

De basis van het dieet is dat je koolhydraten en vetten in principe niet op hetzelfde moment eet. Helemaal consequent ben ik niet want bijvoorbeeld brood eet ik bij een koolhydraten-maaltijd, maar daar zit normaal gesproken ook een beetje vet in en zo zijn er nog wel wat uitzonderingen. Maar ik probeer zo streng mogelijk te zijn, zeker de eerste 2-3 maanden.

Bij zowel koolhydraat-maaltijden, als de maaltijden waarin wat vet zit, eet ik veel groenten met een lage glycemische index, maar nooit groeten met een hoge glycemische waarde zoals maïs en aardappelen of gekookte wortelen. Fruit eet ik alleen voor of in combinatie met de koolhydraten-maaltijd en ook daarin is er verschil tussen vruchten met een hoge of lage glycemische index. (De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Op de montignac site vind je de waarden.)

Het belangrijkste is dat ik bijna helemaal geen (geraffineerde) suiker gebruik en dus zelden snoep. Soms gebruik ik een beetje vruchtensap in een sladressing of zo. Dat wordt weliswaar afgeraden, omdat daar ook suikers in zitten, maar ik doe het gewoon.

De maaltijden met vlees en vis bereid ik in olie. Boter is zuivel en zuivel bevat zowel vet als koolhydraten. Kaas eet ik wel maar nooit in combinatie met koolhydraten. Ik hou van mayonaise en die maak ik zelf, zonder suiker, voor bij of door maaltijden zonder koolhydraten.
Koffie en thee drink ik altijd zonder melk of suiker en frisdrank drink ik zo wie zo niet.
Bij de maaltijd zonder koolhydraten kan ik bijna altijd mee-eten met de anderen, maar dan zonder de aardappelen, rijst, pasta, brood etc. (koolhydraten) en met meer groenten om gevuld te raken.
Omdat er meestal in zuivel zowel vet als koolhydraten zitten, eet ik alleen 0% vet zuivelproducten bij de koolhydraten maaltijd. Kaas (bevat dus ook koolhydraten en vet) eet ik wel op snack momenten of verwerkt in de maaltijden zonder koolhydraten.

Van de drie maaltijden per dag eet ik de ene keer 2 koolhydraten maaltijden en de andere keer 2 maaltijden van groenten, vlees, vis waarin ook vet verwerkt zit. Na een koolhydraten maaltijd wacht ik 3 uur tot ik weer iets eet. Na een maaltijd waarin ook vet verwerkt zit wacht ik 4 uur tot ik weer iets eet. Na een paar weken streng diëten, neem ik aan het eind van de avond zo nu en dan een stukje pure chocolade 70% cacao of wat Franse kaas.

Voor het dieet kan ik de meeste recepten van anderen gebruiken of zoals in dit voorbeeld van een weekje aan de lijn, recepten van mezelf. Hier en daar pas ik ze dan een beetje aan zodat ze goed in het dieet passen.
Met dit dieet kun je dus super lekker en genoeg eten, een glaasje wijn drinken en hoef je nooit calorieën te tellen. Dat is nog eens lekker afvallen.

zaterdag

Burger van eend voor het dieetdiner
Klik ook voor ontbijt en lunch suggesties

 

Ontbijt

2 rijpe kiwi’s

Spelt crackers met zaden en plakjes tomaat

Lunch

2 volkoren boterhammen met sla, Hollandse garnalen met peper en citroensap

0% yoghurt met 0% toegevoegde suiker jam van St Dalfour

Diner

Burger van eend

Aan de lijn: Gebruik voor het recept geen brood, voeg aan de gehakte eendfilet 6 eetlepels geraspte courgette toe (goed uitgeknepen!). Vervang de gekonfijte sinaasappel door 3 tl geraspte verse sinaasappelschil en een paar partjes sinaasappel als garnituur. Geef er meer sla bij.

Klik hier voor het recept.

zondag

Tajine van zalm met zuurkool en versjus voor het dieetdiner
Klik ook voor ontbijt en lunch suggesties

 

Ontbijt

Smoothie van broccoli, vers sinaasappelsap, stukje onrijpe banaan en 0% yoghurt

Volkoren spelt brood met 0% toegevoegde suiker jam van St Dalfour

Lunch

Omelet van gekluste eieren, (zonder melk of room), met champignons, bleekselderij, ui en paprika

Diner

Tajin van zalm met zuurkool en versjus

Aan de lijn: gebruik meer zuurkool en vervang de druiven door wat olijven of half gedroogde tomaten.

Klik hier voor het recept.

 

maandag

Gembersoep met sesam en gepocheerde eieren voor de dieetlunch
Klik ook voor ontbijt en diner-suggesties


Ontbijt

Geperste sinaasappels met vruchtvlees

3 Waldkorn-crackers met komkommer

Lunch

Gembersoep met sesam en gepocheerde eieren

Aan de lijn: Breek als de soep bijna klaar is per persoon 2 eieren boven de pan, breng de soep tegen de kook aan en pocheer de eieren 3-4 minuten.

Diner

Gegrilde karbonade en rode kool met komijn

Wok of stoof rode kool, rooster wat komijnzaad kort in een beetje olijfolie en roer het door de kool. Grill gekruide karbonade of koteletjes op of onder een hete grill.

Klik hier voor het recept.

dinsdag

Stamppot Cavolo nero met geitenkaas voor het dieetdiner
Klik ook voor ontbijt en lunch suggesties

Ontbijt

Fruitsalade van appel, sinaasappel en blauwe bessen met 0% vet yoghurt en verkruimelde Waldkorn-crackers

Lunch

Gerookte kip sandwich: volkorenbrood besmeerd met 0% vet yoghurt en belegd met sla, paprika en plakjes gerookte kip.

Diner

Stamppot Cavolo nero met geitenkaas: Vervang de aardappelen in het recept door geschilde knolselderij, halveer de hoeveelheid hazelnoten (bevat zowel vet als koolhydraten).

Klik hier voor het recept.

woensdag

Pepersteak uit de wok en sperziebonen voor het dieetdiner
Klik ook voor ontbijt en lunch suggesties

 

Ontbijt

Rijpe peer

Tomatensandwich: besmeer volkorenboterhammen met 0% yoghurt bestrooi met peper, zout, verse groene kruiden en plakjes tomaat.

Lunch

Volkoren Panini dik besmeerd met 0% vet yoghurt met Hollandse garnalen en sla, komkommer en tomaat, peper (geen saus!)

Diner

Pepersteak uit de wok en sperziebonen. Geen aardappelpuree of andere koolhydraten erbij!

Klik hier voor het recept.

donderdag

Kippendijtjes met verse groene kruiden en doperwtjes voor het dieetdiner
Klik ook voor ontbijt en lunch suggesties

 

Ontbijt

Mandarijntjes

Volkoren toast met 0% toegevoegde suiker jam St Dalfour

Lunch

Gegrilde plakken aubergine met sla, komkomkommer, paprika en camembert

Diner

Kippendijtjes met verse groene kruiden en doperwtjes
Klik hier voor het recept.

vrijdag

Mosselpakketjes met zeekraal en saffraanmayonaise en gegrilde groenten voor het dieetdiner
Klik ook voor ontbijt en lunch suggesties

 

Ontbijt

0% vet yoghurt met blauwe bessen

Speltcrackers met tomaat

Lunch

Bleekselderij stengels gevuld met geitenkaas en reepjes rauwe ham

Diner

Mosselpakketjes met zeekraal en saffraanmayonaise en gegrilde groenten: Grill stukken paprika en plakken aubergine, courgette en ui. Besprenkel ze met wat olijfolie en citroensap.

Klik hier voor het recept.