Een week vol Italiaanse recepten

  Posted on 28th oktober 2016 Door Annelène van Eijndhoven

Een week vol Italiaanse recepten omdat we net terug zijn uit Italië. We zijn naar Bologna gevlogen en logeerden in een Bed & Breakfast op een berg op ca. 20 minuten rijden vanaf het vliegveld. We bezochten Bologna diverse keren met een treintje, Parma, Modena, Ferrara en Florence en kleine dorpjes ertussenin. Wat me het meest is opgevallen is hoe Italianen met een paar ingrediënten de lekkerste gerechten maken.

zaterdag

Biefstuk met rucola en Parmezaanse kaas

Ook in het dorp Monzuno, maar dan in restaurant Gustavino & Passalacqua at ik de lekkerste biefstuk ooit. Simpel bestrooid met rucola en vers geraspte Parmezaanse kaas.  Italianen eten dit als hoofdgerecht of secundi piatti.

Klik hier voor het recept

zondag

Tagliatelle al tartufo bianco

Op een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent.In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.

Klik hier voor het recept

maandag

Melanzana alla Parmigiana

Aubergineschotel met tomaat en Parmezaanse kaas

Comfortfood op zijn Italiaans. In sommige recepten wordt Mozzarella gebruikt als extra laag, maar de meeste Italianen doen dit niet.

Klik hier voor het recept

dinsdag

Riso venere con salmone

Zwarte rijst met zalm

Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen.

De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.

Klik hier voor het recept

woensdag

Rosbief met ricotta en tomaat

Ricotta is een verse Italiaanse kaas en een bijproduct van Parmezaanse kaas. Het wordt gemaakt o.a. van de wei. We bezochten een klein bedrijf dat elke dag 14-15 Parmezaanse kazen maakt en proefden de ricotta nog warm. Heerlijk.

Klik hier voor het recept

donderdag

Polenta Cinghiale

Oktober, begin van de jacht o.a. op wilde zwijnen. Op het truffelfeest werd ook polenta Cinghiale geserveerd. Mijn vlees minnende schoonzoon vond dit fantastisch, maar kon het niet op. Meestal wordt het vlees een nacht gemarineerd.

Klik hier voor het recept

vrijdag

Ravioli met spinazie en ricotta en salieboter

In elk dorp of gehucht in Italië is verse pasta te koop. Kleine of grotere in diverse vormen en allerlei vullingen. Wij kochten ravioli met noten in Bologna en tortelloni met blauwe kaas en peer, met pompoen en Parmezaan. Bekend en ook in Nederland te koop is ravioli met spinazie en ricotta. Groenten staan apart op de kaart als contorni of verdura. Ze kunnen erbij besteld worden. Lekker zijn de kleine stevige courgetjes die wij bakten met salie of rozemarijn die we plukten in de tuin.

Klik hier voor het recept