Van appelbeignets tot knolselderijstamppot

  Posted on 30th december 2016 Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

an appelbeignets tot knolselderijstamppot

De laatste dagen van het jaar staan helemaal in het teken van Oud & Nieuw. Bak je de oliebollen en appelbeignets zelf of maak je het jezelf gemakkelijk en haal je ze bij jouw favoriete oliebollenkraam of banketbakker? In dit eindejaarsmenu vind je van alles wat. Natuurlijk Oud & Nieuw gebak maar dan wel net even anders. Heb je wel eens frituurtjes gebakken? Zo makkelijk en kinderen smullen ervan. Of maak de appelbeignets met oranjebloesemwater. Maak een grote pan Chinese miesoep, na een paar glaasjes wijn of nieuwjaarsdag gaat zo’n soepje er altijd in. De lekkere sandwich met zalm, geroosterde paprika en ei smaakt prima als brunch of lunch. En voor aankomende week staan er ook weer smakelijke gerechten op het menu, wat dacht je van gevulde spaghettipompoen of maak je liever de knolselderijstamppot met paddenstoelen en gestoomde makreel?

Wij wensen al onze trouwe bezoekers een sprankelend, gezond en smakelijk 2017 toe!

zaterdag

Appelbeignets met oranjebloesemwater

Appelbeignets of appelflappen, de namen worden nogal eens door elkaar gehaald. Appelbeignets zijn schijven appel die door een beslag gehaald worden en vervolgens in ’t frituur goudbruin gebakken worden en bij appelflappen worden stukjes appel verpakt in rooomboterbladerdeeg in de oven bereid. Beide varianten vallen onder de noemer Oud & Nieuw gebak en smaken wat mij betreft het allerlekkerst als ze net uit het frituur of uit de oven komen.

Klik hier voor het recept

zondag

Frituurtjes, oma’s krokante wafels

Er gaat geen Oud & Nieuw voorbij of er worden bij ons in de familie frituurtjes gebakken. Het beslag is heel simpel en binnen een half uur heb je een hele berg van deze krokante wafeltjes klaar.

Klik hier voor het recept

maandag

Miesoep met judasoren

In deze soep zijn verse judasoren verwerkt. Deze paddenstoel wordt niet gebruikt voor de smaak maar voor de textuur. De knapperige bite voegt echt iets toe aan soep en roerbakgerechten en is zeker het proberen waard. Heb je geen verse judasoren dan kun je ook gedroogde wolkenoren of verse shiitakes gebruiken.

Klik hier voor het recept

dinsdag

Gevulde spaghettipompoen met gebakken uien

Voor dit gerecht wordt een spaghettipompoen gebruikt. Deze pompoen heeft zijn naam te danken aan de structuur van zijn vruchtvlees. Dit ziet er na het bereiden uit als spaghetti maar heeft vanzelfsprekend wel de smaak van pompoen. Je kunt voor dit recept ook andere pompoensoorten gebruiken.

Klik hier voor het recept

woensdag

Knolselderijstamppot met paddenstoelen en makreel

Boerenkool, zuurkool en hutspot zijn echte traditionele Hollandse wintergerechten met als basis een lekker kruimig aardappeltje. Van origine worden stamppotten gegeten met worst, een karbonaadje, speklapje of ouderwets draadjesvlees. Probeer ook eens deze knolselderijstamppot met paddenstoelen en gestoomde makreel.

Klik hier voor het recept

 

donderdag

Geroosterde groenten met halloumi

In dit gerecht wordt halloumi gebruikt. Deze van oorsprong Cypriotische geitenkaas is, omdat hij niet smelt tijdens verhitting, uitermate geschikt om te grillen, frituren en te bakken. Je kunt halloumi onder andere kopen bij Turkse winkels.

Klik hier voor het recept

vrijdag

Sandwich met geroosterde paprika, zalm en ei

Voor een lekker lunch- of brunchbroodje neem je zuurdesem boterhammen die je belegd met repen geroosterde paprika, gerookte zalm en een zachtgekookt ei. Samen met een lik goede mayonaise en wat tuinkers heb je een heerlijke (zondagse) sandwich.

Klik hier voor het recept