De ‘Nordic cuisine’ is helemaal hip

  Posted on 4th november 2016 Door Yolanda van der Jagt - Culinair Specialist

Deze week ga ik het anders doen. We zijn bij uitdekeukenvan8 nieuwe dingen aan het uitproberen. Aan de achterkant wordt hard aan de website gewerkt en ik wil jullie alvast inspireren met de Nordic Cuisine. Deze keuken en manier van koken worden in de sterrenrestaurants al jaren nauwlettend gevolgd. In november staan er van mij recepten voor een winterbarbecue in de Delicious. ook hier heb ik  me laten inspireren door de smaken van de Scandinavische keuken. Word jij net zo enthousiast als wij over deze keuken?

 

zaterdag

Snoepijsjes als smaaktraktatie

Het is bekend dat wij in Nederland heel veel drop eten. In Denemarken viel mij op dat er salmiak of droppoeder als verrassend smaakelement aan eten wordt toegevoegd. In Kopenhagen in het meatdistrict zit Kodbyens ijs. Hier maken ze achterin de winkel ijs. Een winkel kun je het niet echt noemen, er is een ijstoonbank met diverse spannende echt ambachtelijk met de-hand-gemaakte-uitziende ijsjes. Ze maken achter in de zaak lollypops met diverse spannende smaken. Hier heb ik een waanzinnig salmiak ijsje op een stokje geproefd. Wat ook leuk en creatief bedacht is door deze aardige heren is de adventskalender. Dit jaar kun een ijsbox bestellen, hier zitten dan verschillende kleine snoepijsjes in voor elke dag een. Een goed idee om je klanten zoveel mogelijk smaken te kunnen laten proef en fan te worden het ijs. De slagroom en melk komt overigens van koeien die het hele jaar door een vrije uitloop hebben.  In de winter kunnen ze in de schuur hooi eten en rusten en in de zomer kunnen ze kiezen of ze buiten in het gras staan of binnenhuis willen zijn. Dit en de volle melk en room geven juiste die extra lekkere smaak aan het ijs en dat proef je.

Klik hier voor de website van Kodbyens.

 

zondag

Verrassende slushpuppys bij een fastfoodketen

Een verrassend en vernieuwd ‘fast food’ concept in het centrum van het Vesterbro; het bruisende hart voor creatievelingen. Bij Jagger fastfood doen ze het net even anders. Het is een leuk nieuw concept waar ze de focus hebben op de smaak van hun ‘fast food’ producten. Er staan alleen goede en eerlijke producten op hun menukaart. En wat ik hier vernieuwend vond waren de frozen daiquiris. Hier hebben ze verschillende smaken gecrushed ijs waaraan alcohol is toegevoegd. Bijvoorbeeld verfrissend citroenijs met gin of een aardbeienvariant met wodka. Of passievruchten met rum of citrus met wodka. Deze slushpuppy kun je in verschillende maten bestellen en voor de liefhebbers er nog een extra shot erbij. Ga voor mijn kindvriendelijke versie hier naar het recept. Het is heerlijk verfrissend en zo gemaakt.

Klik hier voor de website van Jagger.

maandag

Chicks by Chicks

Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Super topkippen geroosterd door vrouwelijke chefs. Dit eenvoudige en simpele food concept valt en staat bij de kwaliteit van alles. De look en feel van het restaurant/winkel ‘eat in or take out’. De kwaliteit van de biologische kippen. De eenvoudige menukaart met zoveel lekkere dingen dat je niet kunt kiezen. En het allerbelangrijkste apparaat in de keuken – hier hebben de dames een diepte-investering gedaan – is een echte Franse rotisserie. Die zorgt ervoor dat je kippen gelijkmatig, goudbruin en sappig roosteren. Door de aantrekkelijke foodstyling op de menuborden die buiten staan wil je gewoon die kip proeven. Ook hier staat de kwaliteit die voor een bijzondere smaak zorgt, voorop. Ook hier staat food waste in de spotlights. Om zo min mogelijk voedselafval te creëren verwerken ze de hele kip in verschillende gerechten! De lever wordt verwerkt tot paté, de kippenhartjes worden gegrild, van het kippenvel maken ze ‘crispy’ chips en van de kipkarkassen een heerlijke bouillon.

Klik hier om op hun site meer achtergrondinformatie te lezen.

Lees hier mijn recept in de nieuwe Delicious van december 2016

dinsdag

Ultieme smaken in Restaurant Amass 

Wat een bijzondere plek is dit. Net buiten de stad is dit restaurant gevestigd. Hier doen ze alle dingen op hun eigen wijze. No waste is misschien wel de basis-inspiratiebron van al hun gerechten. Bij ieder gerecht proberen ze alle ingrediënten van schil, tot worteltje tot groen te verwerken in details van het gerecht. Dit vraagt een enorme creativiteit en kookkennis. De passie voor het vak, het overdragen en delen van kennis en gastvrijheid zijn overduidelijk aanwezig. Er wordt op een eigentijdse manier met veel groente gekookt. Ze hebben hun eigen tuin en kas achter het restaurant. En na een heerlijk diner kun je bij de koffie een marshmallow krijgen, waarvan de karamel gemaakt is van de as van verbrand koffiedik. Je valt van de ene verbazing in de andere. De smaken in dit restaurant kun je alleen begrijpen als je het geproefd hebt.

Lees hier meer over deze restauranttopper.

woensdag

Torvehallerne een heerlijk Deense foodmarkt

Deze foodmarkt is een een walhalla voor culi’s. Hier doe je inspiratie op en koop je allerhande heerlijkheden. De Torvehallerne is een goed voorbeeld van de hippe Deense foodies. Hier loop je heerlijk rond en word je verleid dingen te proeven. We zijn zelf begonnen met een heerlijk kaneel-bun als ontbijt bij Laura’s Bakery. Daarna een hoop leuke dingen gezien. Zoals een plek waar je allerhande vers gemaakt havermoutpap kunt eten, met een menukaart waar je uit de toppings kunt kiezen. Bijvoorbeeld appel vanille compote, karamelsaus, geroosterde noten, Skyr of vers fruit. En ook hier een ‘liquirice sugar’. Verse vis, groente, een saladebar. Een kraam met olijven en olijfolie. En voor de lunch kun je hier ‘to go’ bij Hallernes verrukkelijke smörrebröd kopen. Jammer dat ik geen vlees mee kon nemen bij Cleaver’s meat market. Het vlees van deze slager zorgt ervoor dat je direct zelf de keuken in wilt gaan om te koken.

Deze markt wil je niet missen klik hier voor meer info over deze inspirerende plek.

 

donderdag

Wil je weten waar je goed kunt lunchen?

Bij Ol&Brod kun je voor een heerlijke authentieke smorrebrod lunch terecht. In een klein dwarsstraatje hebben we heerlijk geluncht met een pul Mikkeller bier. Als je net als ik dol op brood bent wil je dit niet missen. Door heel Kopenhagen kun je smörrebröd als lunch eten. Laat je verrassen door haring met uienrelish, gebraden rosbief met remoulade altijd geserveerd met crispy gefrituurde uienringen. Of smorrebrod met ei en mayonaise met garnalen en zoet zure komkommer. Of de klassieker; aardappelsmorrebrod met mayonaise en uitgebakken spek. Heel vreemd om gekookte aardappel op brood te eten, toch als lunchgerecht echt een topper. Gezond en voedzaam en door het krokante spek heerlijk hartig. En deze dan, die zou helemaal een eigentijds smorrebrod van nu kunnen zijn ‘neck of pork with mayonnaise, pickled cabbage and pork rinds’.

Ben je toch in Kopenhagen ga dan even hier langs, de tijd staat stil.

 

vrijdag

Een ‘superb’ ontbijt voor foodies in het hotel 

De Denen houden van kwaliteit. Ze waren een van de eerste landen met interesse voor biologische producten. Als je kijkt in de restaurants; het maakt niet uit; ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds ze zitten bomvol. En het liefst willen ze gezond eten. Kopenhagen is de ‘place to be’ voor foodies en dat begint al bij het ontbijt in ons hotel. Zelden ben ik zo verrast door het ontbijt. Helemaal van nu. Ingespeeld op alle dieetwensen en hypes van nu. Start de dag met een gembershot, en eet er rawfood salades of overnight oats met amandelen met honing. Er wordt vers gekookt voor je, het is druk in de open keuken met koks die lekker voor je staan te koken. Ook hier geldt zo min mogelijk waste. Er wordt in kleine porties bijvoorbeeld spek gebakken voor bij het eitje. Thee en koffie worden a la minute gemaakt of zitten in thermoskannen. De verrassende rauwe bloemkool en broccoli salade met nigella zaadjes waren een fijne variatie op mijn boterhammen met vlokken.

Lees ook de blog van Clara over foodwaste & Kopenhagen.

En wil je ook zo lekker ontbijten ga dan naar de site van het hotel hier en reserveer een tafel of een nachtje slapen.