Met groenten koken is lekker, leuk en veelzijdig

  Posted on 23rd september 2016 Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Groenten eten is gezond! En bij ons in het gezin worden groenten graag gegeten. Wij experimenteren er heel wat op los. Vaak resulteert dat in meerdere groentegerechten op tafel. Dat is fijn want zo komen wij makkelijk aan de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groenten. Maar velen hebben er problemen mee. Ik hoor regelmatig dingen als ‘Hoe krijg je in hemelsnaam zoveel groenten op?’ en ‘groenten is zo saai!’. Daar ben ik het absoluut niet mee eens en gelukkig velen met mij. Daarom deze keer een aantal groentegerechten in het weekmenu van Uit de keuken van 8. We hopen dat jullie ze ook lekker vinden en een beetje geïnspireerd raken.

zaterdag

Broodje pulled kip met avocado

Pulled pork is in! Je kon van de zomer geen kooktijdschrift openslaan of er stond wel een pulled pork recept in. Omdat ik wat kipvlees over had van een pan bouillon trekken heb ik pulled chicken gemaakt. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen.

Klik hier voor het recept

zondag

Crème brûlée

Crème brûlée maken zonder oven Crème brûlée als dessert serveren is altijd een succes. In tegenstelling tot wat in de meeste recepten staat laat ik mijn crème brûlées nooit in een waterbad in de oven garen. Ik laat de schaaltjes crème in een uur in de diepvries opstijven. Vervolgens brand ik de suiker en het resultaat is een heerlijke zacht-romige crème brûlée met een krokant suikerlaagje.

Klik hier voor het recept

maandag

Gevulde bolcourgette met rijst en pompoenpitten

Deze kogelronde bolcourgettes zijn uitermate geschikt om te vullen. Met geurige gebakken rijst zoals in dit recept maar ook met een gehaktsaus en geserveerd met spaghetti zet je een leuk en lekker gerecht op tafel. Geen bolcourgettes te vinden? Gebruik dat gewone courgettes, halveer ze en schep de rijst in de uitgeholde helften. Reken ook dan op één courgette per persoon. En heb je een moestuin ga dan op zoek naar zaad want deze Italiaanse courgettesoort doet het ook hier prima.

Klik hier voor het recept

dinsdag

Rode bieten met rucola en mosterddressing

Ik koop nooit kant-en-klaar gekookte bieten! Ik vind ze niet lekker en heb ook geen idee hoelang die dingen al in de winkel liggen. Bieten koken kost wat tijd maar als je eenmaal zelf gekookte bieten hebt geproefd wil je echt niets anders meer. Heb je nog ergens een snelkookpan staan? Haal hem dan maar tevoorschijn van die zijn echt superhandig voor het koken van bieten. In 30 minuten zijn ze gaar!

Klik hier voor het recept

woensdag

Snijbonen, sperziebonen en gele courgette

Snijbonen zijn eigenlijk heel fotogeniek, jammer dat ze meestal gesneden verwerkt worden. Tijdens een weekend Berlijn aten we bij Michelberger restaurant en daar serveerde ze onder andere een gerecht met snijbonen en gele courgette. Niet gesneden in z’n geheel en beetgaar gekookt. Bijzonder inspirerend en lekker.

Klik hier voor het recept

donderdag

Witlof, sinaasappel, anijs en kappertjes

Witlof smaakt heerlijk als de groente geroosterd of gegrild wordt. In combinatie met sinaasappel, anijs en het licht zilte van de kappertjes zet je een verrassend groentegerecht op tafel.

Klik hier voor het recept.

vrijdag

Chinese witte kip met zoute uien

Deze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een Chinese miesoep van maken.

Klik hier voor het recept.