Koken voor twee

  Posted on 25th november 2016 Door José van Mil Pepper & Salt

De recepten voor deze week staan in het teken van extra lekker koken voor twee. Als je alleen maar voor jezelf kookt kun je de ingrediënten zo’n beetje halveren. Maar in de meeste gevallen kun je ook het hele recept maken en de helft invriezen. Als je de gerechten voor meer mensen wilt maken is het gewoon een kwestie van procentueel vermeerderen.

 

zaterdag

Vissoep met paling, zalm, mosselen, saffraan en zeekraal

Als ik voor mezelf kook of voor z’n tweeën zijn de hoeveelheden die je kunt kopen nog weleens lastig, zeker als je van voorverpakte producten in de supermarkt afhankelijk bent. Neem nou mosselen. Voor een handje in de soep (zoals in dit recept) of een eenpersoonsportie moet je echt bij de visman zijn. Maar als je toch zo’n bak met 1 of 2 kg moet kopen heb je wel erg veel over. In zo’n geval kook ik ze kort, haal ze uit de schelp en bak ze volgende dag op of bewaar ze in de diepvries.

Klik hier voor het recept

zondag

Gestoofde eendenbout met flageolet, bloedsinaasappel en geroosterde komijn

Flageolet zijn heerlijk fijne boontjes. Al zijn ze er maar zelden vers. Dat is jammer maar in Frankrijk koop ik ze vaak uit de diepvries, die zijn erg lekker en net als de verse snel gaar. Voor deze stoofschotel vind ik dat niet ideaal, omdat ze dan pas later kunnen worden toegevoegd en niet alle lekkere smaakjes kunnen opnemen die je krijgt als ze langzaam gaar stoven. Dus gebruik ik hier gedroogde flageolet. Die blijven ook lekker stevig. Stoven doe ik het liefst in de oven, vanwege de constante temperatuur en omdat je er niet hoeft bij te blijven. Maar op het laagste pitje op het fornuis kan ook.

Klik hier voor het recept

maandag

Bloedworst en appel-tijmcompote met kaneel

“Van Kop tot staart alles wordt gebruikt.” Dat staat op de website van de Lindenhoff in Baambrugge. Ze blijven met hun productiemethoden dicht bij de natuur, “waarbij het welzijn van mens, dier en aarde centraal staat. Wat vlees betreft gaat het dan om authentieke vleesrassen. Dieren die rustig opgroeien binnen een zorgvuldig programma, waarbij goed is nagedacht over hun leefomstandigheden en groeiprocessen; over welke voeding ze krijgen; over antibiotica-vrij werken. Vlees dat op de juiste manier gerijpt wordt, door ambachtelijke slagers verwerkt wordt, en uiteraard vrij blijft van additieven.” Een hele fijne plek om ouderwets lekkere bloedworst te kopen! Dat is precies wat ik heb gedaan voor het recept van vandaag met appel-tijmcompote met kaneel van biologische appeltjes. Rode kool erbij en puree van pastinaak (groenten en fruit hebben ze ook bij de Lindenhoff), zo lekker samen….

Klik hier voor het recept

dinsdag

Cavolo nerostamppot met geitenkaas en hazelnoten

Voor deze vegetarische stamppot gebruik ik Cavolo Nero en ongeschilde Roseval aardappelen. Je kunt eventueel ook gewone boerenkool gebruiken en de aardappels wel schillen. Gebruik dan 100 g aardappelen meer.

Klik hier voor het recept

woensdag

Nachos todos met chorizo, Jalapeno’s en avocado

Met je handen eten vind ik heerlijk! Als het gerecht het toelaat natuurlijk… Bij deze Mexicaanse Nachos todos is dat zeker het geval. Die kun je eigenlijk niet eens met mes en vork naar binnen krijgen. Veel te knapperig en het vliegt dan alle kanten op. We hebben dit vroeger met de kinderen veel gegeten, die waren er gek op. Maar ook voor (rijp)volwassenen is dit een lekkere ongecompliceerde maaltijd.

Klik hier voor het recept

donderdag

Gegrilde gamba’s en lente-ui met gembermarmelade

Het pellen van gamba’s na de bereiding is voor de liefhebbers extra lekker en letterlijk om je vingers bij af te likken. Maar dat is niet voor iedereen een feest. Om de gamba’s vanwege de lekkere smaak die de schaal bij het grillen afstaat toch ongepeld te kunnen grillen heb ik de schaal in dit recept wel alvast opengesneden, zodat het pellen zelfs met mes en vork kan lukken.

Klik hier voor het recept

vrijdag

Pepersteak uit de wok

Wokken gaat het best met kleine porties voor 1 of 2 personen. Omdat er dan niet al te veel rauwe ingrediënten ingaan blijft de wok goed heet zoals de bedoeling is bij deze kooktechniek. Dat is altijd belangrijk voor een goed resultaat, maar zeker ook bij dit biefstukrecept.

Klik hier voor het recept