Tag: zomersalade

Lunch - 12 juni 2022

Zomerse tuinsalade met paddenstoelen

Een culinaire vriendin daagde me uit mee te doen met de paddenstoelenzomerchallenge en eens een lekker zomers recept met paddenstoelen te ontwikkelen. Ik ben niet zo van challenges, maar deze uitdaging triggerde mij. Voor ieders gevoel horen paddenstoelen bij de herfst. Maar in Frankrijk zie ik ook in de zomer na een paar flinke regenbuien vaak oudere dorpsbewoners paddenstoelen zoeken. Paddenstoelen doen het goed als het lekker vochtig is, dus ook wel na een flinke regenbui in de zomer. En gekweekte paddenstoelen zijn ook jaarrond te koop! Hoog tijd dus voor een heerlijk zomerse vegan salade met mooi stevige paddenstoelen. Denk aan oesterzwammen, koningsoesterzwammen, shiitakes en bundelzwammen. Bak de paddenstoelen even kort. Zo blijven ze mooi stevig en komt hun aromatische smaak goed tot zijn recht. De rest van de ingrediënten pluk ik in mijn piepkleine ‘voedselbosje’ in de achtertuin. Na enkele pogingen daar groenten te telen, heb ik nu besloten het aan de planten zelf over te laten of ze willen groeien of niet. Dat betekent dat ik naast een flinke bak pluksla ook een overdaad aan rucola, doorgeschoten snijbiet van vorig jaar, bloedzuring en als maggi, verveine, dragon en venkelblad in de salade kan verwerken. Kortom genoeg inspiratie voor een heerlijke salade met zomerse paddenstoelen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 juni 2016

Kip gemarineerd in yoghurtdressing met watermeloensalade

Een heel licht zomers gerecht, dat je bij mooi weer op de barbecue bereid en met een (beetje!) regen binnen. De salade is overigens ook heerlijk bij andere barbecuegerechten.

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Linzensalade met komkommer en Kaltbach

Twee weken geleden bezocht ik de culiperslunch. Een jaarlijks terugkerend evenement voor de culinair pers. We kunnen er proeven, ruiken, producten bekijken en praten met producenten over allerlei nieuwigheidjes in culiland. Elk jaar weer een inspirerende bijeenkomst! Na afloop krijg je fijne goodybag vol producten en achtergrondinformatie mee. Met onder anderen de linzen, gemengde bonen, olijfolie, peperolie en de Kaltbachkaas maakte ik deze salade. Bereidingstijd: 20 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
29 april 2016

Little gem met radijs en Oost-Indische kerskappertjes

Elk jaar zaai ik Oost-Indische kers in de tuin. Na de ijsheiligen strooi ik gewoon wat zaad tussen de planten in de bloementuin en tussen de courgetteplanten in de moestuin. Tot de eerste nachtvorst kan ik dan genieten van de prachtige bloemen in knalkleuren die ik samen met het jonge blad pluk voor door salades. En na de bloei pluk ik de zaaddoosjes die ik vervolgens inmaak. Bereidingstijd: 15 minuten Bijgerecht voor 2 personen

Lees meer