De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke compote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast.
Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast
Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken
Voor 2 potten
Bereidingswijze
- Was de vijgen, snijd het harde puntje van de bovenkant af. Snijd de vijgen in 4 of 6 partjes en doe ze in een kom. Schep de overige ingrediënten erdoor. Zet de kom, afgedekt, een nacht in de koelkast.
- Maak de potten schoon met soda of in de afwasmachine.
- Breng het vijgenmengsel met het vrijgekomen vocht in een pan al roerend aan de kook. Laat zacht pruttelen tot jamdikte. Dat duurt 30 – 45 minuten, ook afhankelijk van het formaat pan. Proef of de compote naar uw smaak is.
- Schep de vijgencompote in de potten en sluit af met een deksel.