Bijgerecht

Knapperige havermoutcrackers

Bijgerecht

Knapperige havermoutcrackers

Elke week opnieuw bak ik mijn eigen crackers, meestal volgens een van de recepten uit onze boeken. Maar experimenteren zit mij in het bloed en dus probeer ik steeds weer andere crackers. De laatste weken heb ik me toegelegd op crackers waaraan geen ei en kaas als bindmiddel is toegevoegd. Zo krijg je heerlijk lichte, knapperige crackers. De ingrediënten bestaan heel simpel uit alleen gezonde granen, noten en zaden. Hier kun je zelf naar hartenlust op variëren. Vervang amandelen door hazelnoten of walnoten en voeg wat meer zaden toe. En vrolijk de crackers op met lekkere smaakmakers: versgeraspte kurkuma of fijngehakte tijm en rozemarijn. Zelf crackers maken is niet echt veel werk. Het belangrijkste is dat je het deeg een paar uur de tijd geeft zich te zetten. Daarna kun je het deeg met een deegroller tussen twee stukken bakpapier mooi dun uitrollen. Dunne crackers worden tijdens het bakken in de oven lekker knapperig. Maar pas op: hoe dunner de crackers, hoe korter de baktijd. Houd de crackers in de oven goed in de gaten. In ons boek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… (www.lekkerlangjong.nl) vind je werkfoto’s hoe je crackers maakt.

Bereidingswijze

  1. Maal de bruine amandelen in de keukenmachine fijn en doe het meel over in een kom. Meng de havervlokken, havermout, gemengde zaden, pompoenpitten en wat (Himalaya of Keltisch) zeezout erdoor. Voeg al roerend 300-400 ml water toe. De ingrediënten moeten net niet onderstaan.
  2. Laat dit mengsel afgedekt 3-4 uur wellen tot de havermout al het vocht heeft opgenomen en het deeg redelijk stevig en wat plakkerig is geworden.
  3. Verwarm de oven voor p 180 °C. Verdeel het deeg in 2-3 porties en rol deze één voor één uit tussen 2 stukken bakpapier tot een rechthoekige lap van 2-3 mm dik. Trek de bovenste laag bakpapier voorzichtig weg.
  4. Snijd de randen van het deeg netjes recht. Vul zo nodig gaten op met restjes deeg. Snijd het deeg op het bakpapier in handzame crackers.
  5. Leg het bakpapier met de crackers op een bakplaat en schuif deze in het midden van de oven. Bak de crackers in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. Open de ovendeur tussentijds een paar keer, zodat het vocht uit de crackers kan verdwijnen.
  6. Neem het bakpapier met crackers van de bakplaat en laat de crackers zo op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de crackers op dezelfde manier. Deze crackers zijn in een goed afgesloten trommel zeker 2-3 weken houdbaar, maar dat redden ze bij mij nooit.

Knapperige havermoutcrackers

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer