Hoofdgerecht

Kip met ajvar en gebakken aardappels

Hoofdgerecht

Kip met ajvar en gebakken aardappels

In Kroatië at ik deze heerlijke gegrilde kip met gebakken aardappels en ajvar.
Ajvar is een paprika-auberginepuree die in de hele Balkan gegeten wordt. Het is al jaren te koop in Nederland, in Turkse en Marokkaanse winkels, maar nu ook in de supermarkt. Aan het einde van de zomer als de paprika’s en aubergines goed rijp en goedkoop zijn wordt het in grote hoeveelheden gemaakt voor de hele winter. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, bij gehaktgerechten, op brood en een lepeltje ajvar is onmisbaar door Djuvetsrijst. Bewaar geopende potten in de koelkast. Afhankelijk van uw smaak kunt u er pepertjes door doen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Prik de aubergines hier en daar in met een vork. Leg paprika’s, pepertjes en aubergines op een bakplaat en bak ze in de oven tot het velletje zwart is. Ca. 30 minuten.
  3. Doe de paprika’s en pepers 10 minuten in een plastic zak zodat de velletjes los stomen. Dek de aubergines losjes af met folie.
  4. Trek de velletjes af van paprika’s, pepers en aubergines. Verwijder stelen en zaadjes.
  5. Pureer de groenten in een keukenmachine of gebruik een passevite voor ajvar met een korrelige structuur.
  6. Hak de knoflook fijn.
  7. Verhit een scheut olie in een hapjespan of pan met grote bodem en fruit hierin de knoflook kort op laag vuur.
  8. Voeg de paprika-auberginepuree toe en laat het mengsel op laag vuur ca. 1 uur sudderen.
  9. Breng op smaak met citroensap of azijn en zout en peper. Schep in de potten en laat afkoelen.

Tip: Sla kipfilets tussen keukenpapier plat, bestrijk met olie en rooster in een grillpan gaar. Bak aardappels of frites als gebruikelijk.

Kip met ajvar en gebakken aardappels

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer