Iers soda bread in de koekenpan bereid!

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional  , , , , ,     ,

november 1, 2018

Vorige week was ik in Ierland en dan is het altijd weer genieten van heerlijk vers soda bread. Soda bread is een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker.

In deze video vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.

  • Voorbereiding: 10 min
  • Bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten

400 gram bloem

10 gram zout

15 gram suiker

Een (flinke) theelepel baking powder

300 ml karnemelk

Bereidingswijze

1Doe alle ingrediënten in een bak en kneed er een bal van. Kneed de bal snel verder op een werkvlak en bestuif af en toe met bloem.

2Zet een pan met dikke bodem op laag vuur, bestuif de bodem daarvan ook met bloem (geen olie of boter) en wacht tot de bloem goudgeel kleurt. Druk dan de bal deeg enigszins plat in de pan en wacht tot de massa gerezen is.

3Controleer of de onderkant mooi kleurt en draai het brood na tien tot vijftien minuten om. Bak de andere kant bruin. Het brood zou dan gaar moeten zijn. Bij twijfel nog even nagaren in een warme oven.

4Laat het brood afkoelen.

5Doordat er met een open pan op open vuur gewerkt wordt, zijn er geen exacte temperaturen te geven. Te heet is sowieso funest.

Tip: Op inductie gaat het makkelijker. Op vuur moet je voorzichtig zijn, anders rijst het brood niet voldoende of gaart het niet in het midden.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.