Keuken: Nederlands

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen!

De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Geroosterde mispels uit de oven

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker recept met mispels zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd)
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Sint-tiramisu

In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is.

Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt.

Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden
Bereidingstijd: 5 minuten

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman

Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst.

Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven

Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto

Bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto

Deze bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto is eenvoudig te maken en ziet er door de presentatie extra feestelijk uit. Omdat het bij ons op het ogenblik walnoten regent maakte ik er een walnoten-komijnpesto bij. Die combineerde bijzonder goed met de licht pittige smaak van de bloemkoolsoep. Zo'n walnotenpesto is echt een aanrader want niet alleen in de soep smaakt deze pesto erg lekker hij is ook heerlijk op een sneetje brood met een plak rauwe ham of kaas.

Een heerlijk soepje voor door de weeks of in het weekend. Door de toppings er apart bij te serveren krijgt de soep een feestelijk tintje. En met wat lekker knapperig brood erbij zet je een lekkere maaltijd op tafel.

Soep voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met gebakken zeewierspekjes en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer.

Bekijk hier de bereidingsvideo!

Door José van Mil - Pepper & Salt

romig dropijs maken

Romig dropijs maken

Dropijs maken is leuk om te doen, ’t ziet er spannend uit en het smaakt ook nog eens lekker. Je moet er natuurlijk wel een echte dropliefhebber voor zijn. Want houd je niet van dit zwarte snoepgoed dan zal dit ijsje ook niet op jou 'dit moet ik echt eens maken’ lijstje staan. Maar ik als echte dropaddict kan echt genieten van dit romige ijs met de zo herkenbare smaak van trekdrop. Gegarneerd met gehakte Italiaanse liquorice drop serveer je een verrassend ijsje!

En ik mag de hele zomer lang de MagiMix Gelato ijsmachine testen. Zo'n machine op de aanrecht nodigt natuurlijk telkens weer uit tot het maken van een ander ijsje, dus jullie zullen beslist nog meer ijsrecepten langs zien komen!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 30 minuten (inclusief koelen)
Vriestijd: ± 3 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Haringhapje met pittige bietensalade

Haringhapje met pittige bietensalade

Dit haringhapje met pittige bietensalade maakte ik omdat ik een leuk borrelhapje bij gin-tonic wilde serveren. Omdat haring prima combineert met jenever verwachtte ik ook dat haring en gin goed zouden samengaan. Het resultaat was werkelijk verrukkelijk. Een echte aanrader dit lekkere haringhapje bij een spannende gin-tonic!

Borrelhapje voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Iced tea with orange&lemon

Iced tea with Orange&Lemon

Iced tea is zó lekker, tenminste als je hem zelf maakt. De kant-en-klare is bijna altijd veel te zoet voor mijn smaak. Om zelfgemaakte iced tea te zoeten is honing, suiker, een lekkere limonadesiroop of stevia prima. Honing en suiker lossen het makkelijkst op in de nog hete thee. Limonadesiroop kan makkelijk op het laatst worden toegevoegd, ieder in z’n eigen glas naar z’n eigen smaak. Stevia (zoetstof van de stevia plant, caloriearm) is in pilletjes (zoetjes), poedervorm en vloeibaar (ook in de supermarkt) verkrijgbaar. Als je pilletjes of poeder wilt gebruiken zou ik het beetje voor beetje door de hete thee roeren en telkens even proeven of het al zoet genoeg is. Vloeibare stevia kan ook koud worden toegevoegd en dat kan men zelf in z’n eigen glas doen. Wel uitkijken wat de hoeveelheid betreft, want het is zeer geconcentreerd zoet, één of twee druppeltjes in een glas thee is vaak al meer dan genoeg.  

Voor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.

Door José van Mil - Pepper & Salt

1 2 3 18