Keuken: Nederlands

Sneeker gevulde hennen eieren

 

Zaterdag stond in Lippenhuizen Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden als amuse op het menu. De kinderen van het dorp kookten met mij en mijn collega foodstylist Fleur een elfstedenmenu. Het menu bestond uit elf onderdelen met specialiteiten uit de elf steden. 

 63 volwassen gasten moesten over een heuse kluunbrug klauteren om binnen te komen en werden door de kids naar elfsteden tafels begeleid. De tafels waren gedekt met placemats van voorbije elfstedentochten en als versiering hadden ze authentieke Friese doorlopers op de tafels gelegd.  Mooi gedaan.

 Het koken was een feest! In groepjes maakten ze allemaal een aantal gerechten.  De stap voor stap geschreven recepten (lekker duidelijk voor de beginnende kok) waren voor 70-80 porties zodat zij zelf (en ook de leiding van het Lippenhuizer Jeugdwerk) alles goed konden proeven. Voor de bediening kregen ze nog even een snelcursus en dat ook dat namen ze heel serieus.  Zelf het scheutje walnootolie dat aan tafel over de soep geschonken moest worden werd uitgebreid gerepeteerd.

 Het recept voor de gevulde eieren vind je hieronder. De andere recepten van het Elfsteden-menu zet ik binnenkort even in ons receptenarchief.

De kinderen hebben heerlijk gekookt, de gerechten met zorg en smaak afgemaakt en als profs geserveerd.  Petje af en wat was het leuk!

 Amuse

  • Snitser fulde hinnen aaien mei grien krûd

(Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden)

&

  • Raapchips mei spek & Ylster mosterddip

(Knollen chips met spek & IJlster mosterddip)

Voorgerecht

  • Sleattener Sûkerei skûtses mei skieppetsiis, tomaat en brogge (roggebrea)

(Slooter witlof bootjes met hartige verse schapenkaas, tomaat en roggebrood)

&

  • Starumse Pierewoartelsop mei prei en walnotenolie

(Stavorens Pastinaak soepje met prei)

Hoofdgerecht

  • Hylper sausiisbôle mei wâldfeintsjes

(Hindelooper saucijzenbroodje met harde worst)

&

  • Warkumer beantjes mei maïs, sipel, spek en paprika

(Workummer sperzieboontjes, spek, mais, ui en paprika)

  • Pofte Boalserter bintsjes my Fryske bûter

(Gepofte Bolswarder bintjes met Friese boter)

Kaasgang

  • Trije soarten Friske Tsiis mei Harnzer sipelsjem & roggebrea

3 soorten Friese kaas met Harlinger uienjam & roggebrood)

Neigesetsjes

  • Frjentsjerter sûkerbôlle rôljende toast

(Franneker suikerbrood wentelteefjes )

&

  • Tsiispotjes mei Dokkumer húningsappe

Hangop met Dokkemse honing

&

  • Ljouwerter Boskfruit skodde molke

(Leeuwarder Bosvruchten toetjes milkshake)

 

70-80 porties

Door José van Mil - Pepper & Salt

Groene salade met peulvruchten en avocado maken

Groene salade met peulvruchten en avocado

Zo'n groene salade met peulvruchten en avocado past goed in deze tijd van het jaar.  Met het voorjaar in 't verschiet liggen de plannen voor de moestuin al weer klaar. Knisperverse sla, boontjes, asperges, uien en aardappelen van eigen grond en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld daar genieten we van. Wij denken zelfs dat we kunnen proeven dat de groenten met zoveel liefde gezaaid, verzorgd en geoogst wordt....  Helaas moeten we nog even geduld hebben maar met groenten uit de diepvries en van de markt kan ik ook in februari een lekkere salade op tafel zetten.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

 

 

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

geroosterde spruitjes met gepofte cranberry's en ui maken

Geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s

Deze geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s en ui zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien is dit bijgerecht snel klaar en ziet het er mooi uit. Ik ben dol op spruitjes en eet ze bij voorkeur als ze nog een beetje bite hebben. Daarom gebruik ik voor dit recept wat grotere spruitjes. Dat geeft een beter resultaat als je ze roostert. Door de spruitjes kort voor te koken blijven ze mooi groen. Een prima bijgerecht voor bij een feestelijk kerstdiner.

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Grilltijd: ± 7 minuten

 

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Spetterende taart met zoute karamel recept

Spetterende taart met zoute karamel

Zo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken.

Voor 10-12 punten
Bereidingstijd: ± 50 minuten
Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

nootje van de slager

Geroosterd varkensnootje met laurierzout

De slager heeft twee nootjes :-). Laten we zeggen in iedere achterbout van het varken zit één nootje. Dit stuk vlees kun je heel makkelijk, zoals je ziet roosteren. Als er geen nootjes besteld worden maakt de slager er hamlappen van. Of hij pekelt de hammetjes en rookt ze eventueel voor de verkoop. Het beetje vet wat er aan zit, zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig na het roosteren is. Het is heel feestelijk om dit stuk vlees als gebraad in zijn geheel te serveren. Ook prima voor een doordeweekse dag met een lekkere stamppot. Het gebraden vlees dat over is kun je in dunne tranche op brood serveren of de volgende dag in de jus zachtjes opwarmen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Zuni kip

Tips en tops voor gebraden kip

Het perfect geroosterde kippetje krijg je door de kip op tijd uit de koelkast te halen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dag ervoor al de kip met zout en peper te bestrooien zodat de smaak erin trekt. Door met je vingers het vel voorzichtig lost te maken kun je er een kruidenboter of salieblaadjes onder stoppen voor extra smaak. Door het kippetje eerst op hoge temperatuur te roosteren krijg je een lekker krokant velletje. Door de oven temperatuur weer lager te draaien krijg je een lekker sappig kippetje. Op het karkas gebraden kippenvlees heeft meer smaak. Door de kip te vullen met citroen en kruiden krijgt het vlees een extra lekkere kruidige smaak.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

afbeelding gerecht broodje mosselen

Broodje mosselen met gebakken ui

Een pannetje mosselen gegeten en nog mosselen over? Bewaar het mosselvlees en maak er een van de volgende dagen deze heerlijke broodjes van. De combinatie met de gebakken ui en verder alleen peper, is geweldig. De broodjes zijn zo klaar. Het is een oud recept. Vroeger stonden in Amsterdam op verschillende plaatsen stalletjes waar je in de winter deze broodjes met mosselen kon kopen om ter plekke op te eten. Had je het koud dan brachten deze broodjes je weer op temperatuur. Echt comfortfood!

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Sticky appeltaart met pecannoten

Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt. 

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Zalm en aardappelpuree met zeekraal

Zeekraal is net als lamsoren een zeegroente. Ze groeien op de lagere kalere stukken van schorren en slibben. Bij vloed komen de plantjes onder water te staan, bij eb worden ze geoogst. De groene stengeltjes van zeekraal zijn zilt en knapperig van smaak. Zeekraal kan rauw gegeten worden, maar je kunt het ook kort stoven. Verwijder van zeekraal de onderste stengelsegmenten, die kunnen wat hard zijn. Pluk of koop zo dun mogelijke zeekraal. Zeekraal is het hele jaar  beschikbaar. Het is lekker bij vis, schaal- en schelpdieren. De zalm heb ik op lage temperatuur in de oven gegaard, maar snel om en om bakken kan ook.

 

Door Annelene van Eijndhoven

Chocoladetruffels met chilipeper of zeezout

Deze heerlijke romige chocoladetruffels met chilipeper of zeezout doen het goed bij een lekkere kop koffie, espresso of latte. Werk snel en met koele handen want hoe warmer het chocolademengsel hoe zachter het wordt en hoe lastiger het te verwerken is. Met chilipoeder of zeezout geef je net even een andere draai aan de chocoladetruffels. Bewaar ze in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo kunnen er geen luchtjes van andere etenswaren aan de truffels komen.

Voor ± 22 truffels
Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ ± 30 minuten opstijven)

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 20