Categorie: Voorgerecht

Pannenkoekenpakjes

In deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen.

Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.

Door Annelene van Eijndhoven

Courgettesoep

Samen de feestdagen vieren, een boswandeling maken, een spelletje doen, langs het strand lopen, lekker bij een vuurtje zitten.  Bij elke gelegenheid past deze simpele, maar heerlijke soep. Ook nog eens vegetarisch èn vegan. Makkelijk te maken.

Door Annelene van Eijndhoven

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten.

Ramen museum
In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu.

Silken of zijdentofu
De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt.

Rauwe eierdooier
De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

Door José van Mil - Pepper & Salt

Brioche toast met champignons en extra romige kaas

 

Een behoorlijk lang recept voor een toastje champignons, maar ja dit is dan ook niet zomaar een toastje. Ik ga uit van verse paddenstoelen en lekker briochebrood. De gepekelde uitjes zijn heel makkelijk even te maken als je ze al niet in de koelkast hebt staan.

*Gepekelde uitjes te maken is: Meng 100 ml azijn, 50 ml water, 2 tl suiker en 2 tl zout in een pot met deksel. Voeg 75 gram kleingesneden sjalot toe. Doe de deksel weer op de pot en schud goed. Giet na halfuurtje vocht weg en je hebt gepekelde uitjes. Gebruik de uitjes die je over hebt door een salade de komende dagen.

*Als je geen Délice de Bourgogne kunt krijgen, vraag dan naar een extra romige brie of camembert.

 

Door Nelleke van Lindonk

Salade van bimi, cannellinibonen en burrata

Van gerechten die je aan tafel deelt, ben ik een fan omdat het onmiddellijk sfeer brengt. Je begint meteen, zeker als niet iedereen elkaar goed kent, te overleggen wie er zal opscheppen. Zo ook bij deze salade. Het is altijd een succes voor degene die als eerste de lepel in de burrata zet en je de mozzarellaroom eruit ziet lopen. De laatste keer dat ik deze lauwwarme salade heb klaargemaakt gaf ik er gegrilde kip en nog een tomaten pruimensalade bij. Een feestmaaltje dat eindigde met de echte ‘keylime pie’. Dat recept volgt zeker nog een keer.

Door Nelleke van Lindonk

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag.

Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje.

Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas

Het idee voor deze salade kreeg ik op een eilandje in Kroatië. De courgettelinten zijn gemarineerd in sinaasappelsap. De gekleurde viskuiteitjes geven zout tegenover het zoet van dadels en sinaasappelsap. De viseitjes kunnen vervangen worden door haring of gerookte forelfilet. Op naar een mooie zomer met veel buiten eten.

Door Annelene van Eijndhoven

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.

 Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Mosselen in koekenpan

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan.

Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie hier het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn!

Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder hier schreef of ga naar mosselen.nl

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.

 

Voorgerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

1 2 3 6