Categorie: Vis

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken is erg leuk om te doen en de smaak van verse gerookte makreel is echt subliem.

Voor 2-5 makrelen

Pekeltijd: ± 90 minuten
Droogtijd: ± 30 minuten
Rooktijd: ± 60 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Wildplukstamppot met look zonder look maken

Wildplukstamppot met look zonder look

Deze wildplukstamppot met look zonder look maak ik ieder voorjaar wel een aantal keer. Het leuke is dat ik al het groen voor deze stamppot verzamel in mijn eigen tuin. Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik een groot en oud erf heb waar de natuur al jaren lang min of meer zijn gang heeft kunnen gaan.

Om alles een beetje in toom te houden moet er veel gewied worden. Want als ik alles zijn gang laat gaan is het erf binnen afzienbare tijd een grote woestenij. Dus maak ik van een nood en deugd en eten we regelmatig blaadjes uit eigen tuin! In deze wildplukstamppot verwerk ik look zonder look, een voorjaarsplant met een mild pittige smaak die aan knoflook doet denken. Ook gaat er wat daslook en zevenblad in en verder nog wat blaadjes van het eeuwig moes. Een koolsoort die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij geen zaad zet en alleen vermeerderd kan worden door middel van stekken. Een vaste koolplant dus, als je een moestuin hebt is het een aanrader want je kunt het hele jaar door zeer smakelijke koolblaadjes plukken van de plant.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander

Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held!

Voorgerecht voor 2-3 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren

 

Door José van Mil - Pepper & Salt

Poké Bowl

Poké bowl met groenten

De feestdagen komen er weer aan. Ieder vult dat voor zichzelf of samen met familie en vrienden in. Wij van de uitdekeukenvan8 kunnen ons zo voorstellen dat er ergens deze maand een lekkere Netflix serie wordt op gestart. Daar hebben wij dan een hippe allemansvriend bij bedacht. Lekker makkelijk op de bank, licht en gezond. Meer inspiratie vind je hier in dit boek.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

afbeelding gerecht broodje mosselen

Broodje mosselen met gebakken ui

Een pannetje mosselen gegeten en nog mosselen over? Bewaar het mosselvlees en maak er een van de volgende dagen deze heerlijke broodjes van. De combinatie met de gebakken ui en verder alleen peper, is geweldig. De broodjes zijn zo klaar. Het is een oud recept. Vroeger stonden in Amsterdam op verschillende plaatsen stalletjes waar je in de winter deze broodjes met mosselen kon kopen om ter plekke op te eten. Had je het koud dan brachten deze broodjes je weer op temperatuur. Echt comfortfood!

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Champignoncrème

Kastanjechampignons hebben veel smaak, maar in combinatie met ansjovis krijg je een ongeloofrijk rijk gerechtje. Heerlijk op geroosterd brood of een toastje. In een handomdraai gemaakt.

Door Annelene van Eijndhoven

Verse makreel met radijsjes uit de oven

Denk eens aan verse makreel! Dat is zo’n lekkere vis: smeuïg en toch stevig visvlees en een volle smaak. Hele makreel doet het goed op de barbecue! Maar tegenwoordig kun je ook verse makreelfilet kopen. Daar maak je in een ommezien iets heel lekkers mee klaar.

Verse makreel kan door de volle smaak best wat pit gebruiken. Echt lekker is bijvoorbeeld makreel teriyaki, waarbij je de vis tijdens het garen overgiet met teriyakimarinade. Die marinade maak je zelf van sojasaus, mirin en wat gembersiroop. Zo wordt de makreelfilet omhuld met een heerlijk pittig-zoete saus.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Tongschar met kappertjes en een lentesalade

Tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade

Dit tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade recept krijgt een lente-achtige door er een salade van tuinerwten, maïs en bladsla bij te serveren. Ik heb deze keer jonge blaadjes van de paardenbloem, winterpostelein en cichorei genomen, die staan op het ogenblik volop in mijn tuin maar je kunt natuurlijk ook jonge bladsla of rucola nemen. Tongschar heeft een lengte van 25-30 cm en is het hele jaar rond verkrijgbaar. Het is een dikke vis met stevig visvlees dus ook heel geschikt om filets van te maken.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Gebakken Zeebaars met basilicum, knolselderij en gekonfijte tomaten

Zeebaars is te herkennen aan 2 gescheiden rugvinnen. Het is een magere vis die makkelijk te bereiden is.

Door Annelene van Eijndhoven

Mosselen in koekenpan

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan.

Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie hier het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn!

Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder hier schreef of ga naar mosselen.nl

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional