Categorie: Toetje

Chocolade mousse voor veganisten en andere lekkerbekken

Zelf ben ik geen veganist, maar heb wel vrienden die veganist zijn en ik vind het meer dan leuk om hun gerechten te proeven. Zo aten we bij Valerie als dessert chocolade mousse. Als je niet weet dat het veganistisch is, heb je het ook niet in de gaten. Het ideale recept dus voor een gemengde groep vrienden.

Veel erover zeggen kan ik eigenlijk niet. Het is simpel, makkelijk een dag van te voren te maken en als je teveel hebt, smaakt het de volgende dag zeker net zo lekker!

Je hebt geen echte au bain marie pan nodig, want je kunt de chocolade met sojamelk ook smelten in een schaal die op een normale pan met kokend water past (video’s genoeg die laten zien hoe dat moet). Ik ben geen fan om chocolade te smelten in de magnetron omdat je het niet goed in de gaten kunt houden.  Maar als dat jouw manier is,  prima. Als het maar een gladde substantie wordt.

 

Door Nelleke van Lindonk

Vijgencompote

De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke compote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast.

Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast

Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken

Voor 2 potten

Door Annelene van Eijndhoven

Sint-tiramisu

In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is.

Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt.

Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden
Bereidingstijd: 5 minuten

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

romig dropijs maken

Romig dropijs maken

Dropijs maken is leuk om te doen, ’t ziet er spannend uit en het smaakt ook nog eens lekker. Je moet er natuurlijk wel een echte dropliefhebber voor zijn. Want houd je niet van dit zwarte snoepgoed dan zal dit ijsje ook niet op jou 'dit moet ik echt eens maken’ lijstje staan. Maar ik als echte dropaddict kan echt genieten van dit romige ijs met de zo herkenbare smaak van trekdrop. Gegarneerd met gehakte Italiaanse liquorice drop serveer je een verrassend ijsje!

En ik mag de hele zomer lang de MagiMix Gelato ijsmachine testen. Zo'n machine op de aanrecht nodigt natuurlijk telkens weer uit tot het maken van een ander ijsje, dus jullie zullen beslist nog meer ijsrecepten langs zien komen!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 30 minuten (inclusief koelen)
Vriestijd: ± 3 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen.

Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Door José van Mil - Pepper & Salt

Chocolade Pavlova met slagroom en vers fruit

Dit keer een recept om echt de blits te maken in gezelschap. Het recept is van Nigella Lawson, maar ik gebruik het al jaren. Het is een eenvoudig te maken dessert, maar heeft een super uitstraling. Let maar op, zodra je het op tafel zet, vraagt iedereen om het recept.

Zoals je op de foto ziet, zitten er barsten in de meringue. Daar ontkom ik nooit aan, maar wat mij betreft maakt dat het dessert juist spannender. Varieer met fruit en als je niet van chocolade houd, dan laat je de cacao gewoon achterwege.

O ja, van de overgebleven eidooiers kun je een heerlijke Crème brûlée met limoen en gember  (van culinaire collega Anneke Ammerlaan) of lemon curd  (van culinaire collega Jose van Mil) maken.

Door Nelleke van Lindonk

Yoghurt met zomerfruit

Met dit gerechtje haal je vanzelf de zomer in huis. Eet het als ontbijt, lunch of als toetje. Gebruik eetbare bloemen die niet bespoten zijn.

Door Annelene van Eijndhoven

aalbessenjam met limoen

Aalbessenjam met een vleugje limoen

Voor deze aalbessenjam met limoen en eigenlijk voor al mijn jams gebruik ik geleisuiker speciaal. Met deze geleisuiker worden jams minder zoet.

Bovendien krijgt de jam door het toevoegen van limoen een lekkere frisse smaak. Heerlijk op een geroosterde boterham maar ook verwerkt in toetjes of in combinatie met kaas, kip en varkensvlees is deze jam super lekker!

Door de suiker een dag van tevoren door de vruchten te roeren, smelt de suiker al een beetje en kookt het jammengsel sneller. Het gebruik van geleisuiker extra heeft nog een ander voordeel, doordat de jam slecht één minuut moet doorkoken blijven de vruchten heel en ziet de jam er aantrekkelijker uit.

De zomer is echt de tijd om jam te maken, er is volop heerlijk fruit te koop. Dit basisrecept kun je ook gebruiken voor aardbeien-, blauwe bessen-, bramen-, pruimen-, perziken- en nectarinejam.

Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur wachten

Voor 8 potjes van 225 ml

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Moelleux aux chocolat

Moelleux aux chocolat of lavacakejes

Een moelleux aux chocolat wordt ook wel een lavacakeje genoemd. Als je ze een keer gemaakt hebt weet je waar die naam vandaan komt! Ik vind het een super nagerecht om te maken als ik gasten krijg. Want dit is nu zo’n toetje dat heel goed voor te bereiden is.

Ik maak ze meestal ’s morgens en zet ze dan in de koelkast. Onder het eten verwarm ik de oven voor en als we toe zijn aan het dessert zet ik de schaaltjes in de oven.

In de tijd dat ik de vuile borden in de vaatwasser zet zijn de moelleux aux chocolat klaar! Geef er naar wens een klein glaasje Elysium California Black Muscat bij, deze wijn combineert goed met de smaak van extra pure chocolade.

Nagerecht voor 4 personen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Aardbeien carpaccio

Fotografie: Henk Brandsen Amsterdam

Aardbeien carpaccio zoals ik hem hier maak, komt uit mijn kookboek: Gezond Eten Rond Chemotherapie, dat ik heb geschreven voor mensen die behandeld worden voor kanker. In het boek geef ik informatie, handvatten en heel eenvoudige recepten op basis van meest gezonde ingrediënten. Hiermee beoog ik dat patiënten zo goed mogelijk blijven eten. Waardoor ze zo sterk mogelijk blijven en na chemotherapie, bestraling etc. zo snel mogelijk kunnen herstellen van de behandeling.

Door de behandeling maar ook door de ziekte zelf hebben patiënten vaak last van gebrek aan eetlust, droge keel, pijnlijke mond, pro¬blemen met slikken, misselijkheid en last met de spijs¬vertering. Mijn recepten spelen daar qua structuur op in. Ze zijn gericht op dat wat je in je mond voelt en wat je daardoor wel en niet kunt kauwen en doorslikken. Zo wordt het voor patiënten makkelijker om iets te eten dat past bij de situatie met gerechtjes die ze kunnen eten en waarderen.

Eigenlijk zijn alle recepten in het boek heerlijk, maar aangezien de smaak¬beleving bij veel kankerpatiënten volkomen in de war is, speelt de smaak gek genoeg geen hoofdrol. Wél de smaakintentie; mild of meer uitgesproken, en of zoete, zure, zoute of juist bittere smaken iets prettiger zijn op een bepaald moment. Het kan per dag of zelfs nog korter verschillen. Je kunt even testen welke hoofdsmaak de voorkeur heeft door aan 4 eierdopjes tomatensap elk een andere smaak toe te voegen: suiker (zoet), citroensap (zuur), zout, en kurkuma (bitter). De hoofdsmaak die het best bevalt voeg je dan extra toe aan gerechtjes. (let wel op want zowel zout als suiker zijn natuurlijk niet echt goed voor een mens. Maar als iemand door ze toe te voegen in ieder geval kan blijven eten is dat de afweging zeker waard.

Portie¬-grootte is meestal ook een ding. Grote porties (ook van tafelgenoten!) worden vaak als ‘bedreigend’ gezien en geuren door de veelheid heftiger dan kleintje. Daarom ben ik uitgegaan van aantrekkelijk ogende miniporties. Maar geef in het boek ook omreken factor waardoor de gerechtjes ook in groter porties te maken zijn. Het recept hier is voor gewoon voor 4 personen. Voor iemand die maar heel weinig kan eten kun je de hoeveelheden door 3 delen.

Nagerecht voor 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt