Categorie: Lunch

Hummusbowl

Zomerse hummusbowl

De laatste foodtrend is deze hummusbowl. Met deze presentatie zet je heel snel een lekkere snack op tafel. Zeker als je kant en klare hummus gebruikt. Schep de hummus met een lepel in een diep bord of kom en vorm met de bolle kant van een lepel een kommetje door het bord te draaien. Vul daarna op met lekkere goodies zoals fetakaas, olijven, stukjes tomaat en komkommer. Garneer met verse kruiden en bestrooi met ras el hanout, paprikapoeder of pul biber. Schenk voor extra smaak en smeuïgheid lekkere olijfolie eroverheen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken

Zelf makreel roken is erg leuk om te doen en de smaak van verse gerookte makreel is echt subliem.

Voor 2-5 makrelen

Pekeltijd: ± 90 minuten
Droogtijd: ± 30 minuten
Rooktijd: ± 60 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Een salade van bloemkool, broccoli en lof met een rozijnendressing

 

Het ideale lunchgerecht. De rozijnendressing geeft net dat zoete element aan de bitterheid van de lof. Maak deze salade in het seizoen met Romanesco, torentjesbloemkool.

Helaas kon ik geen Romanesco (torentjesbloemkool) krijgen - het seizoen loopt van november tot februari - maar met de biologische broccoli smaakte deze salade ook perfect. De Romanesco heeft een wat frissere en zelfs een beetje zoetiger smaak dan bloemkool. De aardigheid bij deze salade is dat je een deel roostert en een deel blancheert waardoor je een mooi mengsel van smaken krijgt van dezelfde groente.

Serveer de salade op kamertemperatuur en bij voorkeur op losse bordjes. De puree die je maakt van de stelen kun je zo beter verdelen en krijgt iedereen alle smaken in de juiste hoeveelheid te proeven.

 

Door Nelleke van Lindonk

Zomerse tuinsalade met burrata

Tuinsalade met burrata; dit zomerse lunchgerecht is eigenlijk al ontstaan aan het begin van de lockdown, toen opeens alles stil viel. Dat gaf mij rust om mijn eetbare tuinplan eens echt aan te pakken.
Dat begon in al in die eerste coviddagen met groentezaadjes opkweken in mijn zelfgemaakte bakjes van krantenpapier. Eerst binnen en daarna in mijn kweekbak buiten. Zo leuk om die zaadjes te zien ontwikkelen tot miniplantjes, die vervolgens herkenbare vormen aannemen en in de tuin kunnen uitgroeien tot mooie planten.
En nu kan ik al voorzichtig uit mijn eigen tuin eten. Wat slablaadjes plukken uit mijn slatuintje waar verschillende slasoorten gebroederlijk naast elkaar staan. Ook de eerste peultjes kunnen al geplukt worden en de courgettes groeien als kool. Krakend verse groenten die deze verfijnde salade met romige burrata tot een waar feestje maken! Lekker met zelfgebakken zuurdesembrood!

Wat is burrata nou precies? Bekijk hier het filmpje van Betty over Burrata!

Lees hier over pompoenpitolie.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander

Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held!

Voorgerecht voor 2-3 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren

 

Door José van Mil - Pepper & Salt

Paprikahummus

Hummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika's naar keuze aan toe - rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité's bij.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

SABICH, de vegetarische sandwich

 

Sabich is IN en falafel is OUT, althans in de landen buiten Israël. Dat lees ik regelmatig, en na het eten van een sabich kan ik me dat wel voorstellen. Echt lekker! Falafel zijn die kleine gefrituurde  balletjes van kikkererwten die in een pita broodje verstopt zitten en gegarneerd zijn met wat Israëlische salade en tahini. De Sabich heeft als hoofd ingrediënt humus, gebakken aubergine en hardgekookt ei. Ook deze worden, nadat je ze in je pita broodje gestopt hebt, gegarneerd met Israëlische salade, tahini en eventueel nog wat amba saus. De amba saus kun je vervangen door mango chutney als je hem niet kunt vinden in de winkel. Als je het recept leest, weet je dat het een lekkere kliederboel kan worden. Krijg je gasten, serveer dan alle ingrediënten los en laat ze zelf de sabich samenstellen. Dan wordt het kliederen tijdens het eten veel leuker.

 

Door Nelleke van Lindonk

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Quinoasalade met bloemkoolpickles

Waar hebben wij zin in 2020…..
We zien een trend in plantaardig eten. Eigenlijk is het al geen trend meer want plantaardig eten is het nieuwe eten.
Gewoon dagelijks wat minder vlees, vis en gevogelte. Je weet zelf waar jij je lekker bij voelt. Het aanbod is tegenwoordig overall groot.
Je leest erover, je ziet het om je heen, je kunt het volop kopen. Er zijn kaartjes die je richting geven in de supermarkt. Wij culy’s en foody’s zorgen ervoor dat het ‘nieuwe eten’ voor iedereen gewoon, gemakkelijk en toegankelijk gaat worden.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Pannenkoekenpakjes

In deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen.

Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.

Door Annelene van Eijndhoven

Courgettesoep

Samen de feestdagen vieren, een boswandeling maken, een spelletje doen, langs het strand lopen, lekker bij een vuurtje zitten.  Bij elke gelegenheid past deze simpele, maar heerlijke soep. Ook nog eens vegetarisch èn vegan. Makkelijk te maken.

Door Annelene van Eijndhoven

1 2 3 6