Categorie: Bijgerecht

Met miso geglaceerde aubergine

 

Een snel voorafje of  bijgerecht met umami smaak. Het kost je 15 minuten, is vegan en smaakt heerlijk. En weer eens wat anders dan gevuld met gehakt. Door de inkepingen die je in het vruchtvlees maakt, wordt het miso mengsel goed geabsorbeerd.

Heb je een vloeibare Miso (M1minute Miso) in huis, gebruik dan 2 eetlepels en geen water. De vloeibare miso is heel makkelijk te gebruiken als je snel een misosoep wilt maken. Eigenlijk heb je, naast miso, maar drie basis ingrediëntenin je voorraadkast nodig als je van Japans eten houdt: Mirin (zoete rijstwijn), Sake (om te koken) en rijstazijn. Daarmee zijn heel veel Japanse gerechten te bereiden.

 

Door Nelleke van Lindonk

Pannenkoekenpakjes

In deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen.

Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.

Door Annelene van Eijndhoven

geroosterde spruitjes met gepofte cranberry's en ui maken

Geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s

Deze geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s en ui zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien is dit bijgerecht snel klaar en ziet het er mooi uit. Ik ben dol op spruitjes en eet ze bij voorkeur als ze nog een beetje bite hebben. Daarom gebruik ik voor dit recept wat grotere spruitjes. Dat geeft een beter resultaat als je ze roostert. Door de spruitjes kort voor te koken blijven ze mooi groen. Een prima bijgerecht voor bij een feestelijk kerstdiner.

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Grilltijd: ± 7 minuten

 

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Japanse spinazie met sesamdressing

Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar

Door José van Mil - Pepper & Salt

Champignoncrème

Kastanjechampignons hebben veel smaak, maar in combinatie met ansjovis krijg je een ongeloofrijk rijk gerechtje. Heerlijk op geroosterd brood of een toastje. In een handomdraai gemaakt.

Door Annelene van Eijndhoven

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.

 Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

groente pickels

Pickels maken is hip

Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Roze groenten uit het zuur

Roze groenten uit het zuur

Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje.

Voor 2 potten

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 24 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Vijgencompote

De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke compote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast.

Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast

Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken

Voor 2 potten

Door Annelene van Eijndhoven

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer.

Bekijk hier de bereidingsvideo!

Door José van Mil - Pepper & Salt

1 2 3 5