Jam en Zuur

  Posted on   by   Geen reacties

Zo leuk, om nu het eerste boek van Philippine in handen te hebben. Ze werkt al best een lange tijd voor zichzelf en schrijft over alles wat lekker is met liefde op haar blog. We kennen elkaar al heel wat jaren en hebben voor JUMBO-C1000 in opdracht van Anneke Ammerlaan samen met o.a. Clara ten Houten de Lange een buitengewoon leuk familie kookboek gemaakt. En nu eindelijk haar eerste kookboek Jam&Zuur. De cover ziet er om te beginnen super fris en vrolijk uit.

100 recepten voor het zelf inmaken van groente en fruit. Naast de klassiekers als aardbeienjam ook verrassende eigentijdse combinaties. Met het bladeren van het boek viel mijn oog direct op de appelmoes met kardemom, oranjebloesemwater en gember. Dat recept wilde ik direct zelf gaan maken om te proeven. Philippine serveert het bij een Arabische mezze, een tajine of baklava. Denk zelf dat het ook heerlijk is bij gegrild varkensvlees of gevogelte.

En wat dan te denken van venkeljam met aardbeien en vanille dat klinkt heel spannend. En met scheut rode bessensiroop, plakje gember en kaneelstokje maak je een heerlijk warm drankje op een koude dag.

Haar moeder heeft het jam maken letterlijk met de jamlepel ingegoten. Zo herkenbaar. Bij mij thuis stond vroeger het blauwe inmaak boek van Maja Krans op de plank. Jaren heb ik naar die cover gekeken toen het tussen de potten met o.a. pruimen op brandewijn stond. En tussen verschillende potjes met jam, allemaal met een rood wit geblokt doekje erover heen. Jam leren maken is inderdaad één van de dingen die leuk is om samen met je kinderen te doen. Eerst samen groente of fruit oogsten. En daarna samen de keuken in, voorbereidingen treffen. Samen in potten en pannen roeren. En daarna als de uitgekookte potjes gevuld op zijn kop op het aanrecht staan. De hele middag samen knutselen om etiketten te maken.

Jam&zuur inmaken is iets van alle tijden. Nu is het weer helemaal terug van weggeweest. Het is hip om je eigen jam of limonade siroop te maken. Zo weet je wat er in zit, en de smaak is echt anders. Gewoon omdat het geen eenheidsworst is. Dus ga lekker aan de slag. Het seizoen voor rood fruit komt er aan. De eerste aardbeien zijn er al weer een tijdje. Ga deze week lekker de keuken in om zelf jam te maken. En heb je nieuwe inspiratie nodig kijk dan in het boek van Philippine. Wie weet staat dit kookboek met de gele cover in de toekomst overal tussen de potten jam, ingelegde komkommers en chutneys op de keukenplank. Volg jij haar al op liefdevoorlekkers.nl?

 

 

 


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *