Horecava inspiratie 2019

  Posted on   by   Geen reacties

horecava inspiratie

Januari is de maand dat menig culinair professional  elkaar treft op de Horecava. Ze hebben daar een streng deur-beleid. Onder de 18, kinderen en consumenten komen er niet in. Voor mij is de Horecava-inspiratie ieder jaar opnieuw een feest. Naast netwerken en relatiebeheer ga ik ook altijd op zoek naar noviteiten en trends. Deze ‘ingrediënten’ voeg ik later weer aan mijn recepten toe. Dus voor de consumenten onder ons zal ik een klein overzicht geven. Dat wat ik daar heb gezien en geproefd heb kunnen we de komende jaren in de restaurants en thuis op het menu verwachten.

Zo kwam ik zwarte kikkererwten (verkrijgbaar bij de Natuurwinkels) tegen bij Sascha van GreenAge. Deze ceci neri zijn een ware delicatesse in Perugia – Italië, ze zien er ook prachtig uit. Gebruik ze in een salade, soep of maak er een spannende zwarte hummus mee. Lekker met gremolata, een vers gehakt kruidenmengsel van peterselie, knoflook en citroen.

Parelcouscous gemaakt op Sardinië, ga je vaker op het menu zien. In de horeca en in Italie noemen ze het fregola. Het is geen couscous zoals de naam doet denken maar een kleine pastasoort. Je kunt het als risotto bereiden, al roerend met bouillon en groenten naar smaak. Ook lekker is de geroosterde fregola, deze heeft een verrassende volle smaak, goed om meer bite aan een vegetarisch variant te geven.

Een plantaardig alternatief voor bacon is seaweed bacon. Het is 100% vegan, bacon gemaakt van zeewier, dat voor het bakken in olie, rood van kleur is. Na het omwentelen in een pan met hete olie is de zeewier groen gekleurd en krokant. Het gaat razendsnel: in 20 seconden is het klaar. Het is een goed en lekker alternatief voor de klassiekers. Dus heerlijk over een salade, pasta of tussen een burger voor een rokerige of hartige smaak. Iets wat natuurlijk helemaal goed aansluit bij de gedachte om minder vlees te eten.

Kids wil love this; gekleurde mini mais kolfjes die je in zijn geheel kunt poffen tot popcorn. Thuis werd er direct geroepen wow, dit is vet cool mam.  Gewoon poffen in de magnetron op de hoogste stand. Geen idee of dit er ooit gaat komen. De gekleurde maiskolven zouden so wie so niet misstaan in het supermarktschap. Dé manier om groente eten leuker te maken.

Wat ik heel innovatief vond waren de lekkere gefermenteerde groentesausen van Verstegen. Daar hadden ze drie varianten van op basis van wortel, bieten en paprika. Makkelijk om toe te voegen aan je gerechten. Leuk nieuw alternatief met groente om de ketchup te vervangen. Zag overigens dat dit bedrijf ook een suikervrije ketchup heeft ontwikkeld. Net zo kruidig, gewoon niets mis mee.

Plantaardige ontbijtjes met parelgerst? Het kan. Kook parelgerst in ruim water in 25 minuten gaar. Voeg sinaasappel, blauwe bessen en een lepel honing toe. Bestrooi met een beetje kaneel. Wil je het nog wat smeuïger, roer er dan kokosyoghurt door.

Zeewiersoep wordt gemaakt door de makers van super een super lekker Bisq en vissoep. Deze startup heeft nu ook een plantaardige soep gemaakt om ook de vegetariërs, flexitariërs en veganisten te verrassen. We hebben het nog even over de naam gehad. Denk dat soep van Wakamé ook een goede zou kunnen zijn.

En lange pitloze avocado’s, die zien er een beetje uit als een augurk. Het zou heel fijn als dit product ook in de supermarkt op het schap kwam. Nog meer gemak; geen pit ter verwijderen en voor de helft schillen als je geen hele avocado wilt gebruiken.

O ja en de tomaten tortillachips met alleen een snufje zout waren ook verrassend knapperig, gemaakt uit een reststroom van Tommies.

 


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *