Design citruspersen in Kerkrade

  Posted on   by   Geen reacties

Design citruspers

Hollandse zomer

Deze zomer vierden wij, net als velen van ons, vakantie in Nederland. Een eyeopener! Wat is ons eigen land toch mooi en interessant … We hebben genoten! Veel nieuwe dingen ontdekt en tijdens een toertje naar Limburg ook veel verschillende vlaaien geproefd. Eén van die activiteiten daar was een bezoek aan het CUBE design museum in Kerkrade.

Cube design museum

Cube toont design met inhoud: design dat impact heeft op de wereld. Een aanrader! Je bent er echt een hele middag zoet. Het was zo interessant dat ik het a. wil delen en b. zeker nog een keer terug wil gaan. De twee eigentijdse – must see! – exposities ‘time matters en (re)design death’ zijn nog te zien tot 24 januari 2021. Op de bovenste verdieping is een permanente tentoonstelling die de diversiteit van design toont.

Design citruspers

“De vorm, betekenis en functionaliteit van design verschillen en zijn doorslaggevend voor onze waardering”, schrijft het museum op de website. “Zo bestaan er veel varianten citruspersen. Allemaal veranderen ze fruit in vruchtensap, maar de een is energiezuinig, de ander gemakkelijk in gebruik en weer en ander eenvoudig en functioneel. Toch zijn het voor alle gebruikers sieraden in de keuken”.

Juicy Salif

Phillip Starck ontwierp de ‘Juicy Salif’ in 1990 tijdens een Italiaanse lunch. Hij tekende hij het ontwerp van deze iconische citruspers op zijn papieren placemat. Als je goed kijkt zie je dat ‘het missen van citroen bij de gegrilde calamares’ hem inspireerde tot dit ontwerp. In het museum zie je ook van ander ontwerpers mooie en meer functionele ideeën voor het uitpersen van citrusfruit. De één nog mooier dan de ander.

Mijn eigen houten citruspers

Zelf heb ik een eenvoudige, houten citruspers Die werkt prima! Je legt een halve citrusvrucht in je ene hand en met je andere hand duw je de pers in het vruchtvlees. Al draaiend en knijpend stroomt het sap eruit. Als ik deze pers niet zo snel in de la kan vinden, dan knijp ik in een handomdraai, met mijn rechterhand, het sap heel snel en makkelijk over mijn salade uit. Zo zijn mijn handen het beste design ooit!

Cube Design Museum

Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *