Zevenblad pesto, uit de tuin geplukt

  Posted on   by   Geen reacties

De basis van voor het bereiden van een pesto is simpel: een mengsel van geroosterde noten/zaden, kruiden, kaas, knoflook en olie. En de variaties van pesto zijn oneindig, of je nu als kruid of groente, basilicum, de blaadjes van een bosje radijs, peterselie of zoals in dit geval zevenblad gebruikt. Hetzelfde geldt voor de kaas, Parmezaan is altijd goed, maar in combinatie met Pecorino of een andere geraspte stevige kaas, gaat het ook lukken om een pesto te maken. De originele pesto is en blijft de pesto met basilicum, maar zoals gezegd, varieer er goed op los.
Ik word altijd een beetje gek van het zevenblad dat elke keer weer in de tuin opduikt en daarom verwerk ik een deel in een heerlijke pesto. Daarbij blijkt ook nog dat zevenblad goed voor de werking van je nieren is, en calcium en vitamine A en C bevat. Aan de slag dus.

zevenblad (minimaal twee flinke handen)
geraspte Parmezaanse kaas (zelfde hoeveelheid aan gewicht als zevenblad)
1 tot 2 el walnoten (in stukjes) of pijnboompitten
1 teen knoflook, gehakt
olijfolie
Was het zevenblad en haal de blaadjes van de steel. Hak de walnoten fijn en rooster de walnoten of pijnboompitten in een droge koekenpan.
Doe de blaadjes samen met wat zout en versgemalen peper in de keukenmachine en maal grof.
Meng er dan kort de Parmezaanse kaas, noten en knoflook door.
Laat de motor nu draaien en giet er langzaam zoveel olijfolie door tot je een mooie smeuïge pesto hebt.

Categories: Basisbereidingen

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij nu haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie, zowel in Nederland als in Amerika.
Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. In het eerste boek dat zij schreef, De Verenigde Smaken van Amerika (2001), laat ze de lezer meegenieten van veertien culinaire reizen door de verschillende Staten van Amerika.
Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres, het geven van culinaire adviezen tot het ontwikkelen van culinaire concepten. Voor haar zijn smaak, kwaliteit en het sociale aspect van de maaltijd interessanter dan luxe ingrediënten en extreme bereidingswijzen.
In 2010 gaf zij samen met Clara ten Houte de Lange in eigen beheer Het Keukenboekje uit, een handig en leuk boekje over bewust bezig zijn in de keuken. Deze succesvolle samenwerking werd doorgezet en in 2013 volgde het kookboek Lekker Lang Jong, dat verscheen naar aanleiding van het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Vanwege het grote succes van Lekker Lang Jong, kwam daar in 2014 een vervolg op: Havermout! Quinoa! En meer…
Momenteel is Nelleke opnieuw samen met Clara bezig met het opzetten van een bijzonder kookboek, dat in het najaar van 2016 verschijnt.