Blog

Wolkenoren

Wolkenoren, muizenoortjes, zwarte boompaddenstoelen, zwarte paddenstoelen, mu-er; allemaal namen voor hetzelfde type paddenstoel. Deze eetbare paddenstoel wordt gedroogd verkocht in Aziatische winkels. En zoals de naam al doet vermoeden groeit hij op boomstammen. In de Chinese keuken wordt deze paddenstoel al eeuwen gebruikt, niet om zijn smaak maar omdat er een hoge medicinale waarde aan

Blog

Wolkenoren

Wolkenoren, muizenoortjes, zwarte boompaddenstoelen, zwarte paddenstoelen, mu-er; allemaal namen voor hetzelfde type paddenstoel. Deze eetbare paddenstoel wordt gedroogd verkocht in Aziatische winkels. En zoals de naam al doet vermoeden groeit hij op boomstammen. In de Chinese keuken wordt deze paddenstoel al eeuwen gebruikt, niet om zijn smaak maar omdat er een hoge medicinale waarde aan

Wolkenoren

Wolkenoren, muizenoortjes, zwarte boompaddenstoelen, zwarte paddenstoelen, mu-er; allemaal namen voor hetzelfde type paddenstoel.

Deze eetbare paddenstoel wordt gedroogd verkocht in Aziatische winkels. En zoals de naam al doet vermoeden groeit hij op boomstammen. In de Chinese keuken wordt deze paddenstoel al eeuwen gebruikt, niet om zijn smaak maar omdat er een hoge medicinale waarde aan toegekend wordt, het eten van deze paddenstoelen zou bloedzuiverend werken.

Wolkenoren hebben praktisch geen smaak maar hebben wel de bijzondere eigenschap om smaak te absorberen en zelfs te versterken. Ook de knisperige bite voegt iets toe aan een gerecht. Er zijn twee verschillende soorten gedroogde wolkenoren te koop, de kleine wolkenoortjes die hun naam te danken hebben wolkachtige uiterlijk dat zij krijgen tijdens het wellen en de grotere boomoren die vaak een beetje taai zijn maar wel die lekkere knapperige textuur hebben.

Om deze paddenstoelen te verwerken moet je ze eerst wellen. Leg ze daarvoor 15 minuten in heet water. Ze kunnen wel vier keer zo groot worden. Giet ze af en was ze goed om eventueel zand te verwijderen. Snijd zo nodig de harde stugge steeltjes weg. De kleine wolkenoortjes kun je in zijn geheel verwerken. De grote worden meestal in reepjes gesneden. Bewaar gedroogde paddenstoelen in een goed afsluitbare voorraaddoos en op een donkere droge plaats, dan blijven ze makkelijk een jaar of twee goed.

Familie van de wolkenoor is de judasoor. Deze paddenstoel is, mits het niet vriest, het hele jaar door in ons land te vinden. Meestal op afstervend vlier- en beukenhout maar soms ook op ander loofhout. De kleur is bruinachtig en als je hem tegen het licht houdt schijnt hij vaak bruinrood door. Ze groeien in bundels bij elkaar en de hoed kan wel tot 10 cm groot worden. Je kunt deze paddenstoel niet verwisselen met andere paddenstoelen. Ook de judasoor kun je uitstekend verwerken in Chinese gerechten zoals soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Je kunt ze goed drogen door ze op een rekje met keukenpapier te leggen. Klik hier voor een snel te maken miesoep met judasoren.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *